Provincie Limburg presenteert propositie voor duurzame toekomst Chemelot

13 juni 2024|Nieuws

Op donderdag 13 juni hebben de Provincie Limburg en de gemeenten Sittard-Geleen en Stein in Den Haag het voorstel “Limburgs bod voor een Duurzaam Chemelot” aangeboden aan demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en aangereikt aan beoogd premier Schoof, formateur Van Zwol en de fracties in de Tweede Kamer.

Het Limburgse voorstel voor een duurzaam Chemelot sluit naadloos aan bij de doelen die Chemelot zichzelf gesteld heeft om het eerste circulaire industriële park van Europa te worden. We zijn verheugd met deze stappen die het Nationaal belang en de regionale aanpak en verantwoordelijkheid van de Provincie en het Rijk op dit gebied benadrukken. 

Ontwikkelingen 

Als Chemelot timmeren we hard aan de weg met toonaangevende innovatie die ons dichterbij klimaatneutraliteit brengen. Sinds 1990 hebben we al ruim 45% van onze CO2-emissies gereduceerd. Hiermee hoort Chemelot bij de koplopers. Naast deze reductie staan we ook aan de lat bij het gebruik van niet-fossiel gebaseerde grondstoffen en staan we klaar om dit op te schalen.

Om op het gebied van circulariteit en het verder verminderen van uitstoot de volgende stappen te zetten, zijn de juiste randvoorwaarden in de regio nodig. Infrastructuur om duurzame grondstoffen aan te voeren via de Delta Rhine Corridor, voldoende elektriciteit via de nieuwe 380kv leiding, een gelijk Europees speelveld en stabiel overheidsbeleid zijn hierbij cruciaal voor Chemelot en haar bedrijven om de strategie te realiseren. Daarmee zijn we klaar voor de toekomst en leveren we een belangrijke bijdrage aan de strategische autonomie van Nederland en de welvaart van de regio.

Samen voor een duurzaam en circulair Chemelot!

Meer informatie en de propositie zelf kunt u vinden op de website van de Provincie Limburg; www.limburg.nl