Recente nieuws berichten
jun.
Inwoners, verenigingen en stichtingen in Sittard-Geleen en Stein kunnen vanaf 30 juni een financiële bijdrage aanvragen voor initiatieven die de leefbaarheid verbeteren in de directe omgeving van Chemelot.
Dat kan een speeltuin of buitenfitness zijn, maar ook een project om energie te delen, een buurtfeest of zwerfvuilactie. Als het initiatief maar een verbetering is voor de buurt om er prettiger te wonen en te werken.
Koos van Haasteren, Executive Director Chemelot: "Met het Leefbaarheidsfonds willen we als Chemelot laten zien dat we niet alleen midden in de regio staan, maar er ook actief aan willen bijdragen. We geloven in de kracht van samenwerking met de omgeving en ondersteunen graag initiatieven die het wonen en werken rondom Chemelot aangenamer maken. Zo bouwen we samen aan een duurzame en leefbare toekomst.”
Prettiger en beter wonen en werken
Met het Leefbaarheidsfonds Omgeving Chemelot wil Chemelot bijdragen aan de leefbaarheid in de directe omgeving van het chemiepark, zodat het er prettig en plezierig wonen en werken is. Daarnaast wordt het fonds ingezet om omwonenden van Chemelot actief te betrekken bij de transitie naar een circulaire, duurzame en klimaat neutrale chemiesite. Het fonds zet dus ook in op energie- en duurzaamheidsprojecten in de buurt van Chemelot.
Yvonne Salvino, wethouder gemeente Sittard-Geleen: "Dit fonds is een uitnodiging aan iedereen in de omgeving van Chemelot. Ik geloof in de kracht van lokale ideeën en initiatieven – samen maken we écht het verschil."
Provincie Limburg, gemeente Sittard-Geleen en gemeente Stein vinden een goede leefomgeving in de buurt van Chemelot ook belangrijk. Zij steunen het Leefbaarheidsfonds Omgeving Chemelot daarom met een financiële bijdrage.
Danny Hendrix, wethouder gemeente Stein: “We vinden het belangrijk dat ontwikkelingen op Chemelot bijdragen aan een leefomgeving waar het prettiger wonen en leven is voor onze inwoners. Dit fonds helpt daarbij.”
Maximale bijdrage vanuit het fonds
Het Leefbaarheidsfonds Omgeving Chemelot start 30 juni en kent een looptijd van 2 jaar. De bijdrage uit het fonds is maximaal 15.000 euro per aanvraag. Een van de voorwaarden is dat het initiatief voor de helft op een andere wijze wordt gefinancierd.
Jaarlijks is er 200.000 euro beschikbaar. Als het beschikbare budget op is, kunnen geen aanvragen meer ingediend worden. Dat geldt ook als de looptijd van het fonds nog niet is verstreken.
Aanvraag indienen en beoordeling ervan
Aanvragen voor een bijdrage uit het Leefbaarheidsfonds Omgeving Chemelot kunnen online aangevraagd worden via deze pagina. Hier staan ook de voorwaarden waar een aanvraag aan moet voldoen.
Een onafhankelijke budgetbeheerder beoordeelt vervolgens de aanvragen en controleert of ze voldoen aan de voorwaarden. Hierover ontvangt de indiener van de aanvraag bericht.