Wat is Chemelot?

Jarenlang is de chemie een gesloten wereld geweest en werd er nauwelijks gecommuniceerd over wat zich afspeelde op chemische terreinen. Maar met de komst van social media en de vele communicatiemogelijkheden is het tijd dat de industrie transparanter is.

En dat geldt ook voor Chemelot. Chemelot is heel wat meer dan alleen de naam van het grote industriecomplex rondom het kruispunt van de A2 en de A76. Inmiddels werken er zo'n 8.100 mensen op het terrein en is een veelvoud daarvan verbonden met Chemelot als toeleverancier. Van banketbakker tot schoonmaakbedrijf, van transporteur tot groenvoorziening. Daarnaast is het belangrijk dat mensen weten wat er zoal op het terrein gebeurt. Welke activiteiten vinden er plaats en wat gebeurt er eigenlijk als er gefakkeld wordt?

Op Chemelot wordt volgens zeer strenge veiligheidseisen gewerkt en het heeft de regelgeving en de uitvoering hiervan goed op orde. Doordat er weinig bekend is over de locatie en de activiteiten die zich daar afspelen, is het ook niet vreemd dat omwonenden en belangengroeperingen vragen stellen bij de ambities die er zijn en de gevolgen daarvan op de omgeving.

Chemelot staat voor een chemisch georiënteerd terrein van maar liefst 800 hectare groot in Zuid Limburg. Het terrein is uniek vanwege tal van elementen: de centrale ligging in Zuid Limburg, de goede bereikbaarheid per spoor, weg, pijpleiding en vliegveld, de aanwezigheid van een groot aantal fabrieken die elkaar aanvullen, de koepelvergunning, de unieke samenwerking tussen fabrieken, research en development en pilot plants. Het terrein biedt daarnaast een aantal centrale voorzieningen als ultilities, brandweer, onderhoud, een bedrijfsnoodorganisatie, infrastructuur en regelgeving.

Chemelot is ook de naam van de organisatie die het centrale loket vormt voor de bedrijven van het industriecomplex en de campus, maar ook voor potentiële bewoners van de site, de omgeving en de overheden. De organisatie is bovendien zeer actief in het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid, het stimuleren van samenwerking tussen bedrijven onderling en het initiëren van contacten met de buitenwereld.

Lees meer over de organisatie

Feiten en cijfers

8.500 medewerkers
> 150 bedrijven
> 200 bedrijven
800 ha grond
fabrieken
60 fabrieken
60 km rails
100 nationaliteiten
> 100 nationaliteiten