Chemelot zet koers naar een duurzamere haven

18 mei 2025|Nieuws

Wij willen onze binnenhaven verduurzamen. Daarom hebben we de Havenvisie Chemelot opgesteld.

De Havenvisie Chemelot is een belangrijk onderdeel van onze bredere strategie ‘Chemelot circulair, de routekaart’, waarmee Chemelot stap voor stap wil verduurzamen. Met deze strategie zetten we stap voor stap de overgang in naar een duurzame toekomst. Ons doel is om uiterlijk in 2050 een volledig klimaatneutrale en circulaire chemische site te zijn.

In de Havenvisie Chemelot staat hoe wij de haven de komende jaren willen gebruiken. Op dit moment krijgen we veel grondstoffen, zoals aardgas en nafta, via pijpleidingen aangeleverd. In de toekomst willen we overstappen op duurzame grondstoffen, zoals waterstof, biomassa en bewerkt afval. Deze nieuwe grondstoffen zijn vaak vast in plaats van vloeibaar. Daardoor kunnen ze niet via pijpleidingen worden vervoerd, maar komen ze per schip of (elektrische) vrachtwagen.

Transport over water is beter voor het milieu én veiliger dan vervoer over de weg. Daarom willen we de haven intensiever gaan gebruiken, maar niet uitbreiden. Dit sluit goed aan op de ontwikkeling van een nieuwe transportroute tussen de haven en Chemelot: de Multimodale Corridor (MMC).

De Havenvisie Chemelot kijkt verder dan alleen vervoer. We vinden ook de kwaliteit van de leefomgeving erg belangrijk. Daarom hebben we onderzocht wat het intensievere gebruik van de haven betekent voor geluid, luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en het milieu. Op basis van die uitkomsten hebben we verbeterprojecten bedacht, zodat ook de omgeving erop vooruit kan gaan.

Onze toekomstplannen staan beschreven in een basisprogramma. Hierin geven we aan hoe we verwachten de haven te gebruiken tot 2030 of 2035. Tegelijk laten we ruimte voor veranderingen, omdat de toekomst nooit helemaal te voorspellen is. Een aantal projecten is nog in voorbereiding en beslissingen over investeringen moeten nog worden genomen.

Voor het opstellen van de havenvisie hebben we met zo’n 60 betrokkenen gesproken, waaronder bedrijven, overheden en experts. We hebben er bewust voor gekozen om eerst een heldere visie te maken, en daarna de omgeving erbij te betrekken.

We zijn dit jaar gestart met het participatieproces. Dat betekent dat we omwonenden informeren en vragen om mee te denken. Dit doen we via participatiegesprekken met een kleine groep omwonenden én een bredere enquête. Zo kunnen we hun ideeën en zorgen goed meenemen. Dat vinden we belangrijk. We willen namelijk dat het plan niet alleen goed is voor ons als Chemelot, maar ook voor de mensen die in de buurt wonen.

De mening van omwonenden telt. Daarom hebben we in onze plannen bewust ruimte gelaten voor hun inbreng, vooral op het gebied van leefomgeving en omgevingskwaliteit. Alles over dit proces staat beschreven in het ‘Participatieplan Uitvoering Chemelot Havenvisie’. Samen met de Havenvisie Chemelot vormt dit de basis voor de volgende stappen.

Zo bouwen we samen aan een schonere, veiligere en duurzame toekomst - voor Chemelot én voor de omgeving.