Een van de belangrijke pijlers van de verduurzaming van Chemelot is dat we ons terrein en ook de infrastructuur en transport van en naar de haven duurzaam en veilig optimaliseren. De Chemelot haven in Stein speelt daarin een cruciale rol. Op dit moment wordt een groot deel van de fossiele grondstoffen vanuit zeehavens via pijpleidingen aangevoerd. Circulaire productie gebruikt vaste grondstoffen, die niet via pijpleidingen kunnen worden getransporteerd.
Transport over water is duurzamer en veiliger dan over de weg. Chemelot wil deze duurzamere grondstoffen dan ook zoveel mogelijk vervoeren met schepen.
Bij de uitwerking van de toekomstvisie voor de haven Stein is de verbetering van de veiligheid, leefbaarheid en omgevingskwaliteit een belangrijk uitgangspunt. Chemelot heeft met meer dan 60 experts en overheden een visie opgesteld voor de ontwikkeling van de haven. Uitkomst van deze visie is dat het op basis van huidige inzichten niet nodig is de bestaande Chemelot haven uit te breiden, maar wel om de haven intensiever te gebruiken.
De havenvisie is gebaseerd op actuele inzichten over zowel lopende als toekomstige projecten. Sommige projecten zijn voltooid, of in uitvoering, en een aantal bevindt zich nog in de studie- of ontwerpfase. De toekomst ligt niet vast en het is mogelijk dat plannen veranderen.
In het participatieproces worden omwonenden geïnformeerd en geraadpleegd over de inbedding van de havenvisie in de omgeving. Door inbreng van omwonenden mee te nemen kan de kwaliteit van de leefomgeving worden verbeterd. Dit doen we door met een kleine groep een aantal gesprekken te voeren, en komt er een bredere enquête om ook de inbreng van andere omwonenden mee te nemen. Betrokkenheid van de omgeving is belangrijk in de havenvisie. Daarom is er bewust ruimte gelaten voor inbreng van de omgeving op het gebied van kwaliteit van de leefomgeving. Het doel van de havenvisie is onder andere om draagvlak te vergroten en een gezamenlijke visie te creëren onder initiatiefnemers.