Het innovatieve recyclingbedrijf Reju™ vestigd zijn eerste grootschalige textiel-naar-textiel recyclingcentrum – Regeneration Hub One – op Chemelot. Met deze strategische keuze onderstreept Reju zijn ambitie om wereldwijd textielafval circulair te verwerken en sluit het bedrijf naadloos aan bij de duurzaamheidsvisie van Chemelot.
Met de komst van Reju zet Chemelot opnieuw een belangrijke stap in de transitie naar een duurzame en circulaire chemie. Reju past uitstekend binnen het ecosysteem van bedrijven op het terrein die samen werken aan innovatieve oplossingen voor de toekomst. De komst van Reju versterkt de rol van Chemelot als broedplaats voor circulaire initiatieven in de materialen- en chemiesector.
Van oud textiel naar nieuwe grondstof met minder CO₂-uitstoot
Regeneration Hub One is ontworpen om op jaarbasis het equivalent van 300 miljoen kledingstukken te recyclen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van geavanceerde technologie om polyester terug te winnen in de vorm van rBHET, een grondstof die vervolgens wordt verwerkt tot Reju Polyester. Deze gerecyclede polyester heeft tot 50% minder CO₂-uitstoot dan nieuw geproduceerde (virgin) polyester.
Het resultaat is een hoogwaardig, duurzaam alternatief voor een van de meest gebruikte materialen in de kledingindustrie. Door afval te gebruiken als grondstof, levert Reju een belangrijke bijdrage aan het verminderen van textielafval en het verlagen van de milieu-impact van textielproductie.
Een logische keuze voor Chemelot
De keuze voor Chemelot als vestigingslocatie is strategisch. Het industrieterrein biedt uitstekende infrastructuur, toegang tot kennis en technologie, en een sterk ecosysteem dat gericht is op samenwerking en innovatie. Reju sluit hiermee perfect aan bij de duurzaamheidsambitie van Chemelot om in 2050 volledig circulair te zijn.
Chemelot ziet Reju als een waardevolle toevoeging aan het terrein. De innovatieve aanpak van Reju draagt niet alleen bij aan het verduurzamen van de textielketen, maar versterkt ook de positie van Chemelot als toonaangevend industrieel cluster voor circulaire chemie in Europa.
Samen bouwen aan een circulaire toekomst
De vestiging van Reju is mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van onder andere de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. Het project sluit aan bij bredere overheidsdoelen om circulaire productie en duurzame industrie in Nederland te stimuleren.
Met Reju aan boord groeit Chemelot verder uit tot een plek waar de industrie van de toekomst wordt gebouwd: schoon, slim en circulair. De gezamenlijke inzet voor innovatie en duurzaamheid maakt Chemelot tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor koplopers in de circulaire economie.
Lees hier het persbericht van Reju.