Het Groene Net tekent overeenkomst met SABIC

25 mei 2018|Nieuws

Volgende stap in samenwerking waar restwarmte van SABIC en de biomassacentrale BES nagenoeg 30.000 huishoudens en 80 kantoren gaat voorzien van warmte.
Het Groene Net (HGN) en het petrochemische bedrijf SABIC tekenden vandaag een overeenkomst om het engineeringstraject te starten voor een project om het HGN-warmtenet van restwarmte van kraker Olefins 4 van SABIC te voorzien.

Als het engineeringstraject succesvol is met positieve resultaten voor alle betrokken partijen, kan SABIC’s naftakraker Olefins 4 tijdens de zogenaamde Turn Around (de 6-jaarlijkse onderhoudsbeurt) in 2019 voorbereidingen treffen voor de aansluiting op het warmtenetwerk van HGN. Naar verwachting van het HGN kunnen dan zo’n 30.000 huishoudens en 80 kantoren vanaf 2020 ook effectief zijn aangesloten op HGN. De bedoeling is dat het grootste deel zal worden voorzien van de restwarmte van de SABIC-kraker. Naar verwachting kunnen de eerste woningen en kantoren in Geleen, Beek en Maastricht Aachen Airport in 2020 worden aangesloten.

De Provincie Limburg ondersteunt de ontwikkeling van HGN en ziet dit als een stap die gemaakt kan worden in het aardgasvrij maken van woningen en kantoren. Eric Geurts, de Limburgs gedeputeerde voor Energie en Duurzaamheid lichtte toe: “Deze aansluiting is belangrijk voor heel Limburg. Ik hoop dat dit project een voorbeeld en katalysator is voor andere restwarmteprojecten in onze provincie. Onlangs hebben we onze ambities op het gebied van duurzaamheid kracht bijgezet met een Limburgs aanbod aan het kabinet en daar draagt deze ontwikkeling stevig aan bij.”

Rogier Dieteren, Directeur van Het Groene Net Ontwikkel-BV benadrukte de impact van dit project voor deze regio: “Voor het klimaat betekent deze samenwerking een enorme impuls. Als het engineeringstraject succesvol is, ontstaat door deze verbinding met SABIC op Chemelot op termijn één van de grootste duurzame warmtenetten van Nederland.” Hij voegde hieraan toe: “Er is in totaal voor HGN uiteindelijk een besparing van ongeveer 26 miljoen m³ aardgas voorzien en een vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO₂ met 47.000 ton. Daarnaast zijn er al concrete ideeën voor een verdere uitbreiding en koppeling van warmtenetten in Limburg waardoor nog meer woningen aardgasvrij kunnen worden. Daarmee is Het Groene Net een zeer belangrijk transitie-instrument geworden voor de gemeenten Beek, Stein en Sittard-Geleen.”

Dat hiervoor een sterke samenwerking met de industrie is vereist, werd verder toegelicht door Robert Claasen, Executive Director Chemelot: “De missie van de visie Chemelot 2025 liegt er niet om: in 2025 moet Chemelot de meest duurzame en meest concurrerende chemie- en materialensite van Europa zijn. Daarnaast is voor het realiseren van de Parijsdoelstellingen (80 - 95% CO2 reductie in 2050) een energietransitie nodig en de energie-intensieve industrie speelt een belangrijke rol in deze transitie. Het is dan ook fantastisch dat SABIC een overeenkomst sluit met HGN en op die manier een belangrijke bijdrage wil leveren om deze belangrijke doelstelling te kunnen verwezenlijken. De transitie naar duurzame energie staat bij Chemelot hoog op de agenda. Deze overeenkomst is een belangrijke stap om hierin voortgang te maken. Daarnaast zijn we binnen Chemelot andere mogelijkheden in beeld aan het brengen om de Parijsdoelstellingen te kunnen realiseren. Dat is een complexe uitdaging, waar veel moet gebeuren in samenwerking met overheden, industrie en burgers. Deze stap van SABIC laat zien dat de industrie hierin volop mee kan werken aan oplossingen.”

Jeroen Castelijn, General Manager SABIC Site Geleen voegde hieraan toe: “Wij maken producten van hoge kwaliteit en hierbij streven we ernaar om onze prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit voortdurend te verbeteren. Zo efficiënt mogelijk omgaan met energie is voor ons als industrie hierin een essentieel onderdeel. De samenwerking met HGN maakt het voor ons mogelijk om onze restwarmte op een goede manier door te geven aan onze omgeving.”

vlnr:

Robert Claasen, Chemelot Executive Director

Ruud Guyt, Wethouder gemeente Sittard-Geleen

Eric Geurts, gedeputeerde Provincie Limburg

Jeroen Castelijn, General Manager SABIC Site Geleen

Henk Visser, Directeur Enpuls

Rogier Dieteren, Directeur Het Groene Net Ontwikkel-BV

Erik Stronk, algemeen directeur Ennatuurlijk