Coolbrook start werkzaamheden aan 's werelds eerste duurzame naftakraker

12 oktober 2021|Nieuws

Coolbrook start samen met haar partners de bouwwerkzaamheden op de Brightlands Chemelot Campus, waar 's werelds eerste elektrische stoomkraker zal worden getest en verder geperfectioneerd voor commercialisering. Als onderdeel van de voorbereidingen voor deze pilot zullen voor het eind van dit jaar in Finland luchttesten plaatsvinden met de revolutionaire RDR-technologie. De pilot op Brightlands Chemelot Campus zal in april 2022 volledig operationeel zijn, waarna de technologie in de nabije toekomst op grotere schaal kan worden toegepast.

Het Fins-Nederlandse Coolbrook werkt al geruime tijd aan een duurzame naftakraker, die via een petrochemisch proces de grondstoffen levert voor kunststoffen (plastics) zoals polyethyleen en polypropyleen. De energie die hiervoor nodig is, wordt nu grotendeels opgewekt uit fossiele brandstoffen. De innovatieve Rotor Dynamic Reactor (RDR)-technologie van Coolbrook brengt hier radicaal verandering in en vermindert de CO2-uitstoot van dit proces volledig, door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Naast het feit dat deze innovatieve technologie tot twintig procent meer ethyleenopbrengst oplevert dan een traditionele kraker, is de bijdrage aan de energietransitie en de verduurzaming van de traditionele industrie en kunststofproductie nog belangrijker. In juli ontving de technologie ruim 5,5 miljoen euro subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om deze pilot op industriële schaal uit te kunnen voeren.

Lees het hele bericht via Brightlands Chemelot Campus.

Cracker of the Future Consortium

In 2019 vormden de chemiegiganten SABIC, BASF, Borealis, BP, LyondellBasell en Total een alliantie (Cracker of the Future Consortium), met Brightlands Chemelot Campus als voorzitter, om de kansen van elektrisch kraken te onderzoeken. Het kraken van nafta is een essentieel proces in de chemische industrie. Lange koolwaterstofketens worden opgeknipt in korte ketens, die waardevoller zijn en als grondstof dienen in talloze andere chemische processen.

Lees ook: Coolbrook verduurzaamt de Nederlandse petrochemische industrie met elektrisch aangedreven naftakraker