Wat te doen bij sirene-alarm?

02 maart 2018|Nieuws

Samen met de gemeente Sittard-Geleen en in overleg met omwonenden is een flyer en filmpje gemaakt om omwonenden te informeren hoe te handelen wanneer het sirene-alarm afgaat.

Als de sirene gaat, dreigt er acuut gevaar. Ga zo snel mogelijk naar binnen en zet de radio of tv aan. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Als u de waarschuwingssirene hoort, dan dreigt er dus acuut gevaar in uw omgeving.

Kaart en film

Met eenvoudige pictogrammen wordt op deze kaart duidelijk gemaakt hoe stap voor stap te handelen. Naast de flyer is er een korte film (via deze link kunt u de video bekijken), die laat zien hoe het handelen in de praktijk werkt. Via deze link kunt u de kaart lezen!

Begin maart wordt deze kaart (flyer)  in eerste instantie huis-aan-huis verspreid in de wijken Krawinkel en Lindenheuvel. Voor inwoners van andere wijken is de flyer verkrijgbaar bij de Stadswinkel. Mogelijk wordt de verspreiding in de toekomst uitgerold over meer wijken.

Rampenzender

Vanaf het moment dat het sirene-alarm is af gegaan, is de regionale zender L1 de officiële rampenzender. Op L1 Radio en TV meldt de overheid wat er aan de hand is en worden instructies gegeven. De overheid kan ook crisis.nl of NL-Alert inzetten om informatie te delen en instructies te geven.

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur test de gemeente of de sirene werkt. U hoeft dan niet te doen.