Fibrant investeert miljoenen om stikstof en broeikasgassen te verminderen

14 mei 2025|Nieuws

Fibrant gaat tientallen miljoenen euro’s investeren om veel minder stikstof uit te stoten. De overheid geeft hiervoor 30 miljoen euro subsidie. Dit is een belangrijke stap in de verduurzaming van de chemie.

Fibrant heeft zeven fabrieken op het Chemelot-terrein en maakt onder andere grondstoffen voor nylon. Denk aan kleding, visnetten en autobekleding. De productie is al sinds 1952 in Geleen.

Minder stikstof met nieuwe installatie
Fibrant gaat een gaswasinstallatie bouwen. Die haalt ammoniak en stikstof uit de lucht voordat die wordt uitgestoten. Goed nieuws voor het milieu en voor de omgeving. Deze nieuwe installatie zorgt ervoor dat per jaar 100 ton stikstof minder in het milieu komt. Dat maakt dit één van de grootste stikstofprojecten in Nederland. Als de installatie klaar is, is de bekende 176 meter hoge schoorsteen – de hoogste van Limburg – niet meer nodig. Die wordt dan in 2027 grotendeels gesloopt.

Grote stappen in duurzaamheid
Eerder verlaagde Fibrant ook al de uitstoot met meer dan 80% van lachgas, een sterk broeikasgas. Sinds 2020 produceert Fibrant een duurzamere variant van caprolactam, de basis voor nylon. Deze variant heet EcoLactam en zorgt voor 75% minder CO2-uitstoot.

Toekomstplannen: recyclen van textiel
In China wordt al gewerkt aan een grote fabriek die nylon uit oude kleding kan recyclen. De kennis hiervoor komt uit Geleen, waar al een kleine proefinstallatie draait. De ambitie is om ook op Chemelot een grote recyclingfabriek te bouwen, zodat minder textielafval wordt verbrand.

Duurzamer Chemelot
Fibrant sluit aan bij de plannen van Chemelot circulair, de routekaart. Deze beschrijft hoe Chemelot in 2050 volledig circulair en klimaatneutraal wil zijn. Fibrant laat zien dat verduurzamen in de chemie mogelijk is. Dat vraagt om grote investeringen, samenwerking met de overheid én kennis uit de regio. Zo bouwen we op Chemelot samen aan een schonere en toekomstbestendige chemische industrie.