Brightlands Materials Center leidt onderzoek naar doorbraak in volledig recyclebare stazakken voor soepen en sauzen

25 januari 2022|Nieuws

In Geleen legt een consortium van bedrijven en kennisinstellingen zich toe op de ontwikkeling van volledig recyclebare steriliseerbare stazakken voor soepen en sauzen en andere ‘natte’ voedseltoepassingen. Dat is uniek in de wereld, want recyclen is nog niet mogelijk door de vele eigenschappen waaraan deze verpakkingen voor natte voedseltoepassingen moeten voldoen. Brightlands Materials Center brengt deelnemers uit de hele waardeketen samen om hier een oplossing voor te vinden. De opgedane kennis wordt wereldwijd gedeeld, zodat voedselproducenten in de toekomst gebruik kunnen maken van circulaire verpakkingen.

Recycling voedselveilige verpakkingen

Voor verbetering van recyclebaarheid dienen mono-materiaal verpakkingen ontwikkeld te worden; verpakkingen die bestaan uit één materiaalsoort. “Er bestaan momenteel al zogenaamde mono PP stazakken”, vertelt Caroli Buitenhuis, Business & Concept Developer Circular Packaging bij Brightlands Materials Center - TNO, “maar deze voldoen in praktijk nog niet aan de strenge eisen voor het verpakken soepen en sauzen. Het probleem bij PP stazakken is nu nog dat het recyclaat daarvan niet voor nieuwe voedselverpakkingen ingezet kan worden. Daarom is het belangrijk om de mogelijkheden met betrekking tot PET stazakken te verkennen. PET, bekend van petflessen voor o.a. frisdrank, is in principe weer terug te recyclen in voedselveilige verpakkingen.”

Uniek in de wereld

Harold Gankema, Programma Manager Circular Packaging bij Brightlands Materials Center – TNO legt uit wat het consortium gaat doen: “We ontwikkelen zowel een stazak geheel op basis van PP, maar daarnaast ontwikkelen we óók een stazak geheel op basis van PET. Dit laatste is uniek in de wereld want steriliseerbare stazakken op basis van PET bestaan nu nog niet.”

Lees het volledige bericht via Brightlands Chemelot Campus.