Unieke flora en fauna op Chemelot

21 juli 2022|Nieuws

Als je Chemelot ziet vanaf de snelweg, heb je geen idee dat het terrein zo groen, vol open plekken en natuur is. De flora en fauna op Chemelot is echt uniek! Dat zou je niet zeggen als je het terrein ziet vanaf de snelweg, toch? Hier leven honderden hazen en konijnen, er staan eiken van 150 jaar oud en je ziet sperwers, slechtvalken en zelfs patrijzen. Onze ecoloog Larse Claessens is er trots op.

“De natuur achter het hekwerk is zo mooi. Juist doordat mensen en honden wegblijven. Een willekeurig grasveld wordt hier één keer per jaar betreden door beveiliging en misschien twee keer door een groenwerker, die nog precies weet waar hij moet stappen ook. Hier komt de natuur goed tot z’n recht. Een boswachter zou er jaloers op zijn.”

Duurzame begrazing
Circa 200 schapen begrazen de braakliggende terreinen. Omdat ze kieskeurig zijn, blijven bepaalde soorten planten staan. Waar ze wél grazen, komen kruidachtige planten terug. Galloways en andere runderen eten graag jonge, houtachtige beplanting, waardoor er structuurverschillen in het landschap ontstaan. De dieren helpen op die manier met het groenbeheer; de veearts controleert ze met regelmaat.

Chemelot is ook een walhalla voor vlinders, bijen en andere insecten. Zo kan het dat een gigantisch industrieterrein onverwacht een natuurlijke verbindingszone vormt voor bepaalde soorten, tussen bijvoorbeeld Graetheide en het buitengebied van Beek.

Torenvalken houden het aantal ratten en muizen in toom en slechtvalken vangen duiven door zich er met een rotvaart bovenop te laten vallen. Voor de mensen die aan leidingen moeten werken natuurlijk fijn als daar geen poep op zit.  

Juiste biodiversiteit
Larse Claessens en zijn collega’s zorgen met groenbeheer rondom de 60 fabrieken voor concrete verduurzaming van heel Chemelot. De juiste biodiversiteit en het uitbreiden hiervan is heel belangrijk voor flora, fauna en klimaat. Zo mag het gras hoog staan om beter vocht vast te houden en hittestress te voorkomen, behalve met te droog weer in verband met brandgevaar. De 2500 bomen, waaronder enkele heel oude, worden gekeurd en zorgvuldig gesnoeid zodat de omgeving veilig blijft. En om te voorkomen dat de Japanse Duizendknoop een viaduct optilt (ja, dat kan), worden de wortels geëlektrocuteerd.

Er komen steeds meer vaste groene borders met afwisselende beplanting en bloeiers. Op grindbedden onder bijvoorbeeld fabrieken worden nu proeven gedaan met sedum, een laagblijvend vetplantje dat prima tegen droog en nat weer kan en waar je best over kunt lopen of rijden.

Chemelot circulair
Naast een prachtige uitstraling zorgen Larse en zijn collega’s zo ook voor zichtbare bijdragen aan de circulaire ambities van Chemelot om het meest duurzame, veilige en concurrerende industrieterrein van Europa te zijn. En dat maakt ons weer blij!