'Succes van Chemelot InSciTe smaakt naar meer'

24 juli 2019|Nieuws

Agro & Chemie publiceerde onlangs een interview met Emiel Staring, directeur van Chemelot InSciTe, over het InSciTe project Lignin RICHES.

In de pilotplant van Chemelot InSciTe gonst het momenteel van de drukte. Monteurs sleutelen dagelijks aan de nieuwe installaties voor het InSciTe project Lignin RICHES. Deelnemer in dat project is de start-up Vertoro, een bedrijf uit Geleen dat ruwe olie maakt uit lignine, dat weer afkomstig is uit de reststromen van de champignonteelt (champost). Het is een van de succesverhalen die tot stand kwamen dankzij het ijzersterke Limburgse ecosysteem op het gebied van biobased chemie.

“Vertoro is een aansprekend succes; het belichaamt wat wij nastreven”, zegt Emiel Staring, directeur van Chemelot InSciTe. ‘We proberen innovatieve concepten op te schalen van het lab naar de pilotplant. Als wij daar eenmaal hebben bewezen dat het werkt, kan een commerciële partij het verder oppakken en er business van maken. Minstens zo belangrijk vind ik dat in dat hele proces jonge mensen die ooit begonnen als onderzoeker bij de universiteit, transformeren tot ondernemende onderzoekers en vervolgens tot onderzoekende ondernemers. Dat is één van onze doelstellingen.”

Gedeeld risico

Chemelot InSciTe, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus, is in 2014 opgericht door vijf partijen met ambities in de markt voor biobased en biomedische materialen: DSM, de Universiteit Maastricht, het Maastricht UMC+, de TU Eindhoven (TU/e) en de Provincie Limburg. Zij investeerden ook in een faciliteit waar fysiek wordt gewerkt aan de opschaling van innovaties die de labschaal zijn ontgroeid. “Op pilotschaal moet dan worden bewezen dat een concept is te ontwikkelen tot een betrouwbaar, goed functionerend chemisch technologisch proces, dat bovendien ook nog economisch haalbaar is. Diezelfde industrie vindt de verdere ontwikkeling echter vaak nog te risicovol. Binnen een consortium, met de gezamenlijke kennis, gedeelde kosten en een gedeeld risico, lukt dat ineens wel.”

Opmerkelijk daarbij is dat InSciTe zorgt voor zowel de procesmatige begeleiding als het ontwikkelen van de economische mogelijkheden. “Ieder project krijgt bij ons twee projectleiders: een die verantwoordelijk is voor de inhoudelijke voortgang en een die zich richt op de commercialisatie van de technologie. Er is veel interactie tussen die rollen, want ze zijn allebei net zo belangrijk. Hoe je de technologie ontwikkelt, bepaalt namelijk ook hoe je hem kunt commercialiseren. Dat is het unieke karakter van Chemelot InSciTe: het samenbrengen van mensen met uiteenlopende kennis en kunde.”

Lees hier verder…