Recente nieuws berichten
sept.
De koning heeft afgelopen vrijdag het startsein gegeven voor het landelijk waterstofnetwerk in Nederland. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de verduurzaming van onze grondstoffen en energie. De waterstofaansluiting is belangrijk omdat waterstof op dit moment al een belangrijke grondstof voor onze chemie is. De Gasunie heeft de waterstofaansluiting naar Chemelot gepland voor 2028/2029.
Het landelijke netwerk krijgt uiteindelijk een lengte van 1.200 kilometer en bestaat grotendeels uit bestaande aardgasleidingen die zullen worden hergebruikt. Het netwerk zal verbindingen hebben met grootschalige waterstofproductiefaciliteiten, importterminals in de zeehavens en bedrijven in binnen- en buitenland die waterstof gaan gebruiken om te verduurzamen.
Chemelot wil in 2050 klimaatneutraal zijn en fossiele grondstoffen volledig vervangen door onder meer gerecycled plastic en biomassa. Daarvoor is de aanvoer van groene waterstof onmisbaar. Chemelot-directeur Loek Radix noemt de toegang tot groene waterstof van groot belang voor de verduurzaming van Chemelot. “Waterstof is bijvoorbeeld de grondstof voor ammoniak, die weer een grondstof is voor kunstmest en andere producten. We maken nu nog waterstof op basis van aardgas, waarbij veel COշ vrijkomt. Met groene waterstof zal die uitstoot aanzienlijk minder zijn.”