Nick Smeets van USG stadsprins van De Marotte in Sittard

10 januari 2024|Nieuws

Veer höbbe een prins in de sjtraot: Nick Smeets die bij USG werkt, is uitgeroepen tot nieuwe stadsprins van stadcarnavalsvereniging De Marotte in Sittard. Nick (31) is geboren in Broeksittard en zeker geen onbekende in de Sittardse carnavalswereld. Wij kennen Nick als elektrotechnicus van het team van Nico Stijnen, afdeling Maintenance en stellen de aanstaande prinselijke hoogheid een aantal vragen.

Wat betekent het voor jou persoonlijk om prins carnaval te zijn?
Bij ons in het gezin heeft carnaval altijd een heel belangrijke rol gespeeld. Mijn vader, Sjohn Smeets is wagenbouwer en – vanwege zijn vele verdiensten voor het Sittardse carnaval – benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey. Mijn moeder, Linda Talman, heeft altijd kostuums gemaakt. Ik ben zelf al heel lang wagenbouwer bij CV de Sjnaake, decorbouwer bij de Zittesje Revuu en nauw betrokken bij het Oktoberfeest en het Alternatief Sjöttefees Zitterd. Dat ik nu prins mag worden voelt ontzettend speciaal, het is voor mij echt de spreekwoordelijke kers op de taart.

Wat zijn enkele van je favoriete herinneringen van carnaval?
Mijn ouders hebben mij van kleins af aan carnaval laten vieren; ik werd al meegenomen in de bolderkar. Toen ik wat ouder was, liep ik altijd mee in de kinderoptocht en was ik al vaak te vinden in de optochthal om mee te bouwen aan de wagens. Mijn vader zei toen tegen me dat ik misschien ooit zelf eens prins zou kunnen worden en dat is altijd mijn droom geweest. Het meest bijzondere moment dat me altijd is bijgebleven, is het moment dat ik in 2003 als 11-jarig jochie van prins Ruud I een speciale jubileummedaille in ontvangst mocht nemen. Zoiets vergeet je nooit meer.

Heb je een specifiek thema of doel dat je wilt benadrukken tijdens je ambtstermijn als prins carnaval?
Vanuit De Marotte is er de wens om carnaval zo veel mogelijk tussen de mensen te vieren en daar sta ik helemaal achter. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om ‘vasteloavend’ in stand te houden want je hebt ‘makers’ en ‘vierders’. Daarmee bedoel ik dat we moeten proberen om jongeren te enthousiasmeren om carnaval te maken. Zonder de ‘makers’: de verenigingen, de wagenbouwers, de mensen die kostuums maken etc. kan er niet gevierd worden. Dus als mensen het leuk vinden om aan een wagen te bouwen, dan zijn ze van harte uitgenodigd om een keer vrijblijvend een kijkje te nemen in de Sittardse optochthal (Fischerpad 111). Daar is altijd wel iemand om ze te woord te staan en vinden wagenbouwers misschien mensen die een steentje willen bijdragen aan het bouwen of aan de techniek. Tot slot snap ik dat enige vorm van commercie tegenwoordig noodzakelijk is en dat het evenement met de tijd moet meegaan, maar hoop ik tevens dat de kern van carnaval wordt behouden.

Zijn er bepaalde activiteiten of evenementen waar je bijzonder naar uitkijkt tijdens de carnavalsperiode?
Ik heb een gigantische lijst van meer dan 100 activiteiten voor de carnavalsperiode en ik heb er heel veel zin in. Ik kijk uit naar alle bezoekjes aan scholen, bejaardenhuizen en zittingen, maar denk ik dat de kinderoptocht en de grote optocht het echte hoogtepunt zullen zijn. Zeker omdat ik dit jaar niet meegebouwd heb aan de wagens en de optochthal niet in mocht. Tegelijkertijd is het een periode waarin ik heel goed voor mezelf moet zorgen: ik kan niet ziek worden. Dat betekent dat ik gezond moet eten en mijn rust moet nemen want anders is het niet vol te houden.

Kun je ons iets vertellen over je prinselijke kostuum?
Als prins krijg je een op maat gemaakt kostuum en alleen dat is natuurlijk al bijzonder. In mijn geval is het nog specialer omdat het is gemaakt door mijn moeder. 

                  

Hoe combineer je die carnavalsperiode met je werk en je dagelijkse leven?
In mijn leven is carnaval niet enkel een periode van drie dagen per jaar. Ik ben daar het hele jaar door mee bezig. Ik werk als elektrotechnicus en het grappige is dat ik de techniek vanuit mijn werk ook weer inzet voor bijvoorbeeld het bouwen aan een wagen. Dat sluit mooi bij elkaar aan.
Voor mijn komende regeerperiode heb ik uiteraard mijn leidinggevende Nico Stijnen moeten inlichten want nu heb ik een langere periode verlof nodig.
Thuis zal mijn vriendin Ellen mijn grote steun en toeverlaat zijn. Zij heeft wel altijd carnaval gevierd maar was nooit zo betrokken bij het verenigingsleven. Gelukkig geniet ze er enorm van. Op dit moment zijn we extra druk omdat we gaan verhuizen naar het centrum van Sittard. Dat is qua timing niet ideaal natuurlijk, maar we hadden het koopcontract getekend een paar dagen voordat ik gevraagd werd om prins te worden. Het scheelt dat het huis instap klaar is. De dingen die we nog willen aanpakken, hoeven niet meteen te gebeuren en kunnen we rustig oppakken als het carnavalsseizoen is afgelopen.