Kunstmest grootste chemische innovatie

17 december 2018|Nieuws

In het kader van haar 100-jarig bestaan presenteerde branchevereniging VNCI (Vereniging voor de Nederlandse Chemische Industrie) het afgelopen jaar in Chemie Magazine de tien grootste chemische innovaties van de afgelopen honderd jaar. Uit een online poll blijkt dat kunstmest daarvan de allergrootste is. Op Chemelot produceert OCI Nitrogen (en haar voorlopers) al meer dan 90 jaar kunstmest.

Zonder kunstmest zou de aarde lang niet genoeg voedsel kunnen opbrengen voor de hele wereldbevolking. Nu al wordt zo’n 50 procent gevoed dankzij kunstmest. In 2050 zal de wereld naar verwachting 9,1 miljard mensen tellen en moet de voedselproductie met 70 procent groeien om te voldoen aan de vraag. Zonder kunstmest is dat onmogelijk.

Nobelprijs
Begin twintigste eeuw werd stikstofkunstmest voor het eerst geproduceerd door het duo Birkeland en Eyde, uit luchtstikstof en elektriciteit van een Noorse waterkrachtcentrale. Stikstof, in de bodem omgezet in nitraat, zorgt ervoor dat gewassen belangrijke verbindingen zoals aminozuren, eiwitten, DNA, enzymen, vitamines en chlorofyl kunnen maken. In 1908 ontdekten de chemici Fritz Haber en Carl Bosch hun ‘way to turn air into bread’, zoals een wetenschapsauteur het proces later omschreef. Hun befaamde Haber-Boschproces gaat uit van synthese van ammoniak uit stikstof uit de lucht en waterstof (uit aardgas) en wordt nog altijd veel toegepast. Het werd in 1931 bekroond met de Nobelprijs.

OCI Nitrogen
“Wij zijn trots op de uitkomst van de poll voor de tien beste chemische innovaties van de laatste honderd jaar”, zegt Gert Jan de Geus, CEO van een van de Nederlandse dochterondernemingen van OCI. “Kunstmest speelt een cruciale rol in de groei van een gezonde wereldbevolking en ondersteunt boeren met het verhogen van hun productiviteit. Ik zie een wereld zonder kunstmest niet voor me: de wereldbevolking groeit hard en er is steeds minder land beschikbaar voor het kweken van gewassen. Deze poll helpt met het markeren van de positieve bijdragen die de kunstmestindustrie aan de maatschappij levert.” OCI Nitrogen in Geleen produceert KAS-meststof, vloeibare meststof urean en ammoniumsulfaat. Het bedrijf blijft onderzoek doen naar nieuwe concepten van kunstmest, nieuwe mengsels en verhoudingen en verdere vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Sinds 1990 is al een CO2-emissiereductie in het productieproces van 64 procent gerealiseerd.

Lees het volledige artikel op de website van de VNCI.