Chemelot InSciTe: motor achter startende ondernemers die van een idee een bedrijf willen maken

02 december 2019|Nieuws

De kans dat een goed idee uiteindelijk ook een commercieel levensvatbaar product oplevert, is kleiner dan je zou denken. Zeker als het gaat om innovaties in de biomedische wereld of alternatieven voor fossiele brandstoffen. Chemelot InSciTe biedt Willie Wortels (m/v) al sinds 2014 de helpende hand.

In de afgelopen zaterdageditie van De Limburger legt directeur Emiel Staring uit wat het Chemelot Institute for Science & Technology nou eigenlijk doet. Chemelot InSciTe is eigenlijk te vergelijken met een hospita van een studentenhuis. Een heel bijzondere, die niet alleen zorgt voor een dak boven het hoofd, maar die er ook alles aan doet om voor elkaar te krijgen dat de bewoners zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zodat de ideeën die ze meebrengen uiteindelijk resulteren in producten die de wereld nodig heeft en waarvoor, niet onbelangrijk, een markt is.

Chemelot InSciTe is, om het wat formeler te zeggen, een publiek/privaat samenwerkingsverband, in 2014 geïnitieerd door DSM, de Technische Universiteit Eindhoven, universiteit en academisch ziekenhuis in Maastricht en de provincie Limburg. Ruim vijf jaar later is het gezelschap uitgegroeid tot 40 partners, waaronder vijf universiteiten. Met een budget van 90 miljoen euro, toegewezen aan vijftien projecten en geïnvesteerd in biomedische labs en een proeffabriek.

Hoofddoel was en is het versnellen van het proces dat van een idee tastbare producten maakt. Staring: „Iedereen zag destijds dat er ontzettend veel kennis en kunde in de regio is, waar je misschien nog sneller een praktische toepassing voor zou kunnen ontwikkelen. Dat is in het belang van een bedrijf als DSM. Dat wil nieuwe producten maken en verkopen. Universiteit en ziekenhuis willen natuurlijk dat de innovaties die ze met hun kennis en kunde bedenken ook daadwerkelijk een toepassing vinden. En de provincie wil de hoogwaardige werkgelegenheid in Limburg stimuleren. Die partijen hebben elkaar nodig om dat te realiseren en InSciTe brengt ze samen.”

Lees het hele artikel van De Limburger, door Stefan Dölcken, verder via deze link