Zuyd Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus breiden testlocatie voor duurzame technologieën uit

15 september 2021|Nieuws

Zuyd Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus hebben een overeenkomst afgesloten voor de verlenging van hun samenwerking en uitbreiding van hun testlocatie voor duurzame technologieën op de campus in Sittard-Geleen.

Op deze demo-site worden op dit moment twee duurzame technologieën in praktijk getest, te weten een ‘zonneweg’ en ‘windows of the future’. Door de uitbreiding van de locatie worden nieuwe testopstellingen toegevoegd op het gebied van circulaire renovatieprocessen en nieuwe materialen voor de gebouwde omgeving, waaronder energieneutrale woningen.

'Belangrijke schakel'

De overeenkomst is ondertekend door Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus, en Luc Verburgh, voorzitter College van Bestuur van Zuyd Hogeschool. Volgens Kip past deze uitbreiding uitstekend in de ambities van de campus om leidend te zijn in het opschalen van innovaties op duurzaamheids- en circulariteitsgebied. ”We zijn trots dat opnieuw een partij kiest voor opschalen van innovaties om te verduurzamen – in dit geval voor de gebouwde omgeving.”

Ook Verburgh wijst op het belang van de overeenkomst: “Voor de acceptatie en de implementatie van de energietransitie is het essentieel dat nieuwe, duurzame energietechnologieën eerst grondig getest worden. De uitbreiding van de testlocatie is een belangrijke schakel in de overgang naar een CO2-neutrale samenleving, en positief voor de BV Nederland en onze regio met al haar bedrijven, studenten en kennisorganisaties.”

Duurzame technologieën, processen en materialen

De testlocatie ligt vlak voor de ingang van de buitenparkeerplaats op de campus. De testen staan onder leiding van Zeger Vroon, lector Duurzame energie in de gebouwde omgeving bij Zuyd en senior-scientist bij TNO-BMC. De nieuw toegevoegde proefopstellingen hebben betrekking op circulaire renovatieprocessen van woningen en nieuwe materialen om de woningschil goedkoper en sneller te renoveren op weg naar een energieneutrale woning en gebouwde omgeving: DRIVE 0, BRIMM en BIPVT. Andere partijen die nauw betrokken zijn bij de testlocatie zijn TNO, Brightlands Materials Center en Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

Lees het hele artikel via Brightlands Chemelot Campus