Voorspelbaar onderhoud

30 augustus 2018|Nieuws

In 2016 vond de officiële opening plaats van het Sitech Asset Health Center (SAHC) op Chemelot. Het center verzamelt en analyseert data van allerlei soorten equipment met als doel trends te analyseren die informatie verschaffen over de conditie van installaties.

Die informatie stelt Sitech Services in staat in actie te komen, nog voordat er iets defect gaat in de fabriek. Het centraal monitoren van de conditie van een uitgebreid scala aan installaties was een primeur in de West-Europese procesindustrie. USG bekijkt op dit moment in samenwerking met Sitech wat de toegevoegde waarde voor USG kan zijn.

De eerste stap op weg naar het Asset Health Center werd in 2012 gezet in de maintenance-afdeling van Sitech Services, toen er een visie richting 2020 werd ontwikkeld waarin de beweging van te veel correctief naar predictive onderhoud ingezet is. Sitech wilde storingen voorspellen in plaats van achteraf oplossen en is inmiddels het eerste servicebedrijf in Nederland dat de ISO 55000 certificering behaalde binnen de procesindustrie. 

Betrouwbaarheid in beschikbaarheid en levering is voor USG ontzettend belangrijk; het staat niet voor niks expliciet genoemd in onze missie. Preventief onderhoud is daarom goed geregeld en vastgelegd in zogenaamde Onderhoudsconcepten waarin wordt beschreven wat, waar en wanneer er iets gedaan moet worden. Door de samenwerking met het SAHC  zijn er nog meer mogelijkheden voor preventief onderhoud.

De eerste van een reeks pilots is in het voorjaar gestart met het monitoren van een warmtewisselaar op Noord. Op dit moment is USG bezig met het  inrichten van de conditie bewaking van de koelwatervoorziening op Zuid. Ioannis Mavroudopoulos (werktuigkundige) vertelt: "Waar mogelijk worden gegevens verzameld uit de besturingssystemen van de installaties. Op plaatsen waar een procesopnemer ontbreekt bestaat er de mogelijkheid om een extra opnemer te plaatsen en deze direct via 3G netwerk te laten communiceren met het SAHC. Dit is een prima methode om op een relatief goedkope manier ondersteund te worden. De meetapparatuur wordt geïnstalleerd, er zijn geen kabels nodig en dit vraagt geen modificatie van onze eigen installaties. Uiteraard dient er vooraf wel goedkeuring te zijn van de MOC-commissie."
 

De meetgegevens zijn te bekijken in een dashboard. Met de kennis en expertise die collega's hebben, worden gegevens naar bruikbare informatie omgezet en kan er ervaring worden opgedaan met het gebruik van het SAHC. Zo worden bijvoorbeeld voor de warmtewisselaar op Noord de performance indicatoren als heattransfer, efficiency en fouling continu gemonitord. Indien bepaalde waardes worden overschreden kan een alarm worden afgegeven.
Als de meetgegevens worden gemonitord kan dat in de toekomst eventueel zelfs leiden tot het aanpassen van de onderhoudsplannen. Ioannis vertelt verder: "In de tussentijd zorgen wij ervoor dat sommige metingen die nog niet in Aspen (geavanceerd software programma voor o.a. de industrie) zijn opgenomen worden toegevoegd. Op die manier kan Sitech ook weer gebruik maken van onze metingen en is er sprake van synergie." 

Mark Timmersmans (Electrical Engineer) is betrokken bij een pilot binnen afzienbare tijd gaat plaatsvinden. USG bekijkt of het interessant is om het SAHC in te zetten voor ventilatoren uit ketels. Mark: "Als een ventilator uitvalt heeft dat vaak een grote impact en uit het verleden weten we al welke ventilatoren slecht presteren. Als deze pilot succesvol is kunnen we het project makkelijk uitbreiden en geeft ons dat nog meer inzicht in onze installaties."