Vitaal naar jouw pensioen

24 september 2019|Nieuws

Hoe houd je medewerkers gemotiveerd aan het werk tot hun pensioen? Zeker als medewerkers in ploegendienst werken of fysiek werk doen. Niet zo simpel, zou je denken. Maar het kan natuurlijk prima. Onze ‘werkgelukdeskundige’ Nadine Marchal (Business Partner People & Culture bij Fibrant) vertelt hoe je medewerkers fit, vitaal en gemotiveerd houdt.

Sinds begin november 2017 is Nadine werkzaam als Business Partner People & Culture bij Fibrant. Onlangs heeft zij de opleiding tot Werkgelukdeskundige gevolgd. Nadine: “Het is belangrijk dat je een organisatie bent waar het plezierig werken is. Waar er aandacht en waardering is voor alle medewerkers en zij zich betrokken en gewaardeerd voelen. Naast het geven van aandacht en waardering is het ook belangrijk om te kijken hoe de medewerkers alles uit hun kwaliteiten kunnen halen om zo met meer energie en vitaliteit te werken. Het creëren van werkgeluk is daar een onderdeel van. Ik wil mezelf niet de specifieke titel ‘werkgelukdeskundige’ toekennen, maar door de opleiding kan ik medewerkers wel beter faciliteren in de geluk beleving op de werkvloer waardoor ze hun werk met nog meer passie kunnen vervullen.”

Werkgeluk vasthouden als je pensioen in zicht is

Door het verschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd zullen medewerkers steeds langer moeten doorwerken. Met plezier kunnen blijven werken is dan erg belangrijk. Maar hoe doe je dat?

Duurzame inzetbaarheid is een breed thema dat afgelopen jaren steeds hoger op de HR agenda is komen te staan. Hoewel duurzame inzetbaarheid zich vaak richt op de arbeidsomstandigheden, is het volgens Nadine ook belangrijk om het werkgeluk van medewerkers daar in mee te nemen. “Bij het vergroten van werkgeluk draait het veelal niet om de functie of de organisatie, maar om de dingen waar medewerkers zelf wat aan kunnen doen. Daarom hebben we binnen Fibrant het FiVit-programma, ofwel Fibrant Vitaal, in het leven geroepen. Het FiVit-programma is bedoeld om medewerkers geestelijk, mentaal en lichamelijk fit te houden. FiVit bestaat onder andere uit onderdelen als sport en persoonlijke ontwikkeling.”

Gezondheid en vitaliteit zijn basisprincipes voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Volgens onderzoek hebben vitale medewerkers minder stress, zijn minder vaak ziek en hebben een hogere mentale weerbaarheid. Zodra medewerkers met plezier werken ontstaat er een goede sfeer ten gunste van de productiviteit. Nadine: “Wie doelbewust met energiegevers en uitdagende projecten aan de slag gaat, ervaart meer flow.”

Mentale en fysieke gezondheid

Elke donderdagnamiddag organiseert Fibrant een bootcamp of een hardloopsessie voor zowel eigen medewerkers als externe medewerkers. “Ik vind het mooi om te zien dat operators, ondanks hun ploegendienst, met veel enthousiasme hieraan meedoen”, glimlacht Nadine. Tevens stimuleert Fibrant haar medewerkers vaker de trap te nemen in plaats van de lift en serveren ze meer gezond voedsel om medewerkers gezond, vitaal en fit te houden.

Indien medewerkers fysieke ongemakken ervaren, kunnen zij hierover in gesprek gaan. “Naarmate je ouder wordt kun je met fysieke ongemakken te maken krijgen. Fibrant gaat dan samen met de medewerker op zoek naar een maatwerkoplossing. Mogelijk is een andere manier van werken een optie, zoals bijvoorbeeld geen nachtdiensten meer draaien of kortere werktijden. Of is een andere werkplek passender. Vaak betreft het medewerkers die al meer dan 20 à 30 jaar in dienst zijn en veel kennis van de organisatie hebben. Wij willen voorkomen dat zij uitvallen en we hun waardevolle kennis en kunde kwijtraken.”

Persoonlijke ontwikkeling

Naast een goede gezondheid is het belangrijk dat medewerkers zich persoonlijk en vakinhoudelijk blijven ontwikkelen. Iets doen waar je van opbloeit, maar ook in kan blijven groeien, houdt het werk inspirerend en draagt bij aan de motivatie, betrokkenheid en het werkplezier. Nadine: “Bij Fibrant houden we onze medewerkers up-to-date door middel van bijscholing. We merken dat dit ook hun motivatie hoog houdt. Indien een medewerker graag een andere functie wil uitoefenen, kan diegene zelfs in aanmerking komen voor een omscholing”.

De medewerkers van Fibrant kunnen niet alleen nieuwe kennis opdoen, zij kunnen met de Learning Academy ook eigen kennis overdragen aan collega’s. “Door de vele werkzame jaren hebben sommige medewerkers veel kennis en ervaring opgebouwd. Ervaring waar jonge collega’s heel veel baat bij kunnen hebben. Wij bieden ‘oudere’ medewerkers de mogelijkheid om die kennis te delen, zodat hun jongere collega’s gaan groeien en een stukje meer zelfvertrouwen krijgen in hun werkuitvoering. We merken dat de ‘oudere’ medewerkers hierdoor nog trotser worden op hun werk en dat de hele organisatie hier een enorme boost van krijgt!”

Stijgende lijn

“Fibrant en veel andere bedrijven op Chemelot investeren momenteel volop in duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Maar we zijn er nog lang niet! We zijn als organisatie deze weg ingeslagen en werken elke dag met kleine stapjes aan het vergroten van het werkgeluk van onze medewerkers, zodat zij niet alleen vitaal hun pensioendatum bereiken, maar ook vitaal van hun pensioen kunnen genieten”, sluit Nadine af.