Veiligheid volgens Fleur Jansen

23 april 2021|Nieuws

De nieuwe rubriek ‘Veiligheid volgens…’ trappen we af met Fleur Jansen. Fleur is van origine ergotherapeut en momenteel werkzaam als QESH & BU Manager bij Sitech Services op Chemelot. Twee verschillende functies, toch qua inhoud dezelfde centrale pijler: veiligheid, gezondheid en welzijn. Maar wat betekent veiligheid voor Fleur?

Carrièreswitch

Fleur startte haar carrière als ergotherapeut in de ouderenzorg. “Ergotherapie is een super leuk vak en ik werkte graag met mijn cliënten. Als ergotherapeut ben je creatief en denk je in mogelijkheden. Ik onderzocht en leerde nieuwe vaardigheden aan. Of ik paste de omgeving aan samen met de cliënt. Optimaliseren in het nieuwe normaal waarbij de cliënt centraal staat. Daarnaast was arbo-advisering een onderdeel van mijn takenpakket. Verzorgenden, verpleegkundigen en artsen kunnen lichamelijke klachten ontwikkelen door belastende werkhoudingen en zwaar fysiek werk. Ik adviseerde hen over het voorkomen of verminderen van die fysieke belasting”, vertelt Fleur.

Haar hart bleek niet alleen te liggen bij de veiligheid, gezondheid en welzijn van haar cliënten, maar dus ook bij die van haar collega’s. Fleur was vastbesloten zich om te scholen en ergonomie lag voor de hand. De opleiding Ergonomie was echter veel te duur. Fleur: “Daar baalde ik enorm van, totdat de opleiding arbeidshygiënist als suggestie voorbij kwam. Niet lang daarna ben ik in Deventer met die studie begonnen.”

Na het behalen van haar diploma ging ze als arbeidshygiënist aan de slag bij het Ministerie van Defensie. Volgens Fleur een gouden greep. Ze beleefde er een prachtige tijd met diverse opdrachten. “Zoals een inventarisatie van gevaarlijke stoffen en blootstellingsbeoordeling bij de F-16 en tankwerkplaatsen. Het meten en analyseren van de geluidsbelasting bij het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. En ik heb zelfs het Calamiteitenhospitaal binnenstebuiten gekeerd voor een risico-inventarisatie.” Dat de krijgsmacht een echte mannenwereld was, maakte voor Fleur niks uit. “Hoewel ik vanuit de zorg gewend was aan een vrouwenmeerderheid, voelde ik me erg op mijn gemak!”, glundert ze.


Liefde in het Zuiden

De liefde bracht Fleur uiteindelijk naar het zonnige Zuiden, waar nog een aantal banen volgde. Zoals arbeidshygiënist en consultant bij de Arbo Unie en specialist industriële hygiëne en ergonomie bij Janssen Pharmaceutica. In die tijd ging Fleur weer de schoolbanken in om de opleiding Hogere Veiligheidskundige te behalen, zodat ze als Senior Expert EHS&S (Environment, Human Health, Safety and Security) haar carrière bij Janssen kon vervolgen. “Via de Arbo Unie kwam ik steeds meer in aanraking met de industrie in Zuid-Limburg. Door de Defensie was ik gewend aan een ruige omgeving en grote machines. Eigenlijk had ik niet één, maar twee liefdes in Limburg; mijn man én Chemelot. Telkens als ik vanaf Utrecht langs de site naar Maastricht reed, tikte ik even op het raam om mijn man, toen nog mijn vriend, erop te duiden dat ik dáár écht graag een keer wilde werken”, biecht ze op. 

Het op zak hebben van het diploma Veiligheidskundige heeft Fleur geholpen om ook daadwerkelijk op Chemelot terecht te komen. Medio 2018 startte ze als Safety Health Environment (SHE) Officer bij Sitech Services. Sinds september 2020 is ze QESH & BU Safety manager bij Sitech en verantwoordelijk voor het vormgeven van het beleid voor kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu binnen de organisatie. In deze functie richt Fleur zich vooral op het creëren van een veilige en gezonde werkplek en houdt zij toezicht op het naleven van de wettelijke kaders. Daarnaast is Fleur zeer actief binnen het Chemelot-brede programma Samen bewust veilig.


Veiligheid met een zorghart

Ook nu blijft haar zorghart spreken. Fleur: “Het welzijn en de veiligheid voor alle medewerkers staat in mijn werk centraal. Dit betekent dat iedereen na een dag hard werken, ook weer goed thuis komt.” Bovendien vindt Fleur het belangrijk dat veiligheid ook in de medewerkers zelf zit. “Als je op een industrieterrein als Chemelot werkt, is veiligheid een rode draad die door je dagelijkse werkzaamheden loopt. Bewust zijn van dat feit en er naar handelen is belangrijk. Zorg goed voor jezelf, jouw collega’s en de omgeving waarin je werkt. Samenwerken en elkaar aanspreken horen daarbij.”

Gaandeweg heeft Fleur geleerd dat veilig werken tot stand komt door de juiste wisselwerking tussen verschillende elementen. “Daarom vind ik de bouwstenen van het programma Samen bewust veilig zo goed. Ik merk dat je ze in ieder gesprek kunt gebruiken om te reflecteren op veiligheid. Je onderzoekt samen wat wel en niet werkt en stemt af. Durven uitspreken en openstaan voor andermans ideeën helpen hierbij.”

Het mooiste aan veiligheid vindt Fleur dat alles samenkomt: mensen, organisatie en techniek. “Ik vind het geweldig dat ik daar iedere dag een bijdrage aan mag leveren. Op Chemelot voel ik mij echt ‘thoes’!”