Saudi Aramco voornemens het resterende belang van 50% in ARLANXEO over te nemen van LANXESS

08 augustus 2018|Nieuws

Vandaag is aangekondigd dat Saudi Aramco, een wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van geïntegreerde energie en chemicaliën, en het toonaangevende bedrijf voor chemische stoffen, LANXESS, het voornemen hebben het belang LANXESS in ARLANXEO over te nemen. ARLANXEO is een joint venture voor speciale chemicaliën tussen Saudi Aramco en LANXESS, opgericht in 2016.

Saudi Aramco's voorgestelde aankoop van het 50% aandeel van LANXESS in ARLANXEO, gewaardeerd op     € 1,5 miljard, maakt Saudi Aramco voor 100% eigenaar van ARLANXEO

Saudi Aramco's Senior Vice President van Downstream, Abdulaziz M. Al-Judaimi, licht toe dat de voorgenomen overname de sleutel is binnen de strategie van Saudi Aramco’s om uit te kunnen groeien tot 's werelds belangrijkste geïntegreerde energie- en chemiebedrijf.

"De voorgestelde aankoop onderstreept de strategie van Saudi Aramco om onze downstream-portfolio verder te diversifiëren en onze capaciteiten in de hele waardeketen van petroleum en chemicaliën verder te versterken. De overname zal onze groei naar C4-gebaseerde chemicaliën, waaronder butadieen en isobutyleen,   versnellen"; aldus Al-Judaimi.
 

ARLANXEO is een bedrijf van wereldklasse voor synthetisch rubber en elastomeren dat banden en auto-onderdelen levert aan autofabrikanten over de hele wereld. Als een volledige dochteronderneming van Saudi Aramco, zal ARLANXEO de ontwikkeling van groei in het koninkrijk Saudi Arabië versnellen, gebruikmakend van de sterke feedstockpositie van Saudi Aramco.
 

Daarnaast zal ARLANXEO de inspanningen van Saudi Aramco op het gebied van duurzaamheid verder  verbeteren door het gebruik van de juiste banden, wat kan leiden tot een besparing van wel zeven procent in brandstofverbruik. Dit vormt een aanvulling op de R & D-strategie voor brandstof / motor van Saudi Aramco, die is gericht op het verhogen van  efficiënte kilometers en het verminderen van brandstofverbruik. Dit is goed afgestemd op de overkoepelende downstream-strategie van Saudi Aramco, die erop gericht is om waarde over de koolwaterstofketen te genereren door zijn portfolio en samenwerkingen uit te breiden en te integreren en zo extra inkomstenstromen te creëren.

Onder 100% eigendom van Saudi Aramco blijft ARLANXEO de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en distributie van speciale chemicaliën en synthetische rubberproducten ondersteunen, voornamelijk voor de grootschalige wereldwijde banden- en auto-industrie. ARLANXEO zou zijn huidige basis in Maastricht, Nederland, behouden.


De voorgestelde transactie is goedgekeurd door de Raden van Bestuur van zowel Saudi Aramco als LANXESS. Onder voorbehoud van alle wettelijke goedkeuringen en in overleg met de bevoegde werknemersorganisaties, zijn Saudi Aramco en LANXESS voornemens de overname 31 december 2018 te voltooien.