Brandweer Zuid-Limburg en bedrijfsbrandweer Chemelot werken nauw samen

09 juli 2019|Nieuws

De brandweer van Sittard-Geleen zet zich dag en nacht in voor een veilige gemeente. Maar hoe zit het op industrieterrein Chemelot? Wat als daar brand uitbreekt of gevaarlijke stoffen lekken? Dan komt de bedrijfsbrandweer van Chemelot in actie. Stadskrant Sittard-Geleen besteedde in de nieuwe editie (editie juni, nr.95) aandacht aan de nauwe samenwerking tussen brandweer Zuid-Limburg en bedrijfsbrandweer Chemelot. Want veiligheid gaat voor alles!

Chemelot heeft een eigen noodorganisatie met een eigen bedrijfsbrandweer. Met 100 brandweermannen is het zelfs de grootste beroepsbrandweer van Zuid-Nederland. “Dat is ook nodig”, vertelt Peter Bloemers, verantwoordelijk voor de brandweer (Fire Brigade & Security)  op Chemelot. “We hebben hier 150 bedrijven, waaronder 60 grote chemische fabrieken. Dat vraagt om een andere aanpak dan een gewone woningbrand. We werken met speciaal materiaal, zoals gaspakken en extra grote bluswagens die grote chemische branden aankunnen. Onze brandweermannen hebben allemaal een chemische en/of technische achtergrond én kennis van de fabrieken hier. Ze worden continu getraind om snel en goed in te grijpen bij noodsituaties op het terrein.”

Snel schakelen

De bedrijfsbrandweer van Chemelot werkt nauw samen met Veiligheidsregio Zuid-Limburg, waar ook de brandweerpost van Sittard-Geleen onder valt. Guido Zoomers van Veiligheidsregio Zuid-Limburg: "We hebben wekelijks contact met elkaar, op alle niveaus. Zo kunnen we snel met elkaar schakelen als er iets gebeurt op Chemelot. In zo'n geval worden we direct op de hoogte gesteld. En als het nodig is, komen we ook in actie. Sowieso zorgen we er altijd samen voor dat we omwonenden snel en goed informeren, onder andere via sociale media. Soms is het ook nodig om wegen in de omgeving af te sluiten, uit te rukken met extra materieel of zelfs mensen te evacueren. In noodsituaties functioneren we als één grote gezamenlijke veiligheidsorganisatie."

Download hier de Stadskrant om het artikel verder te lezen.

Fotobijschrift:
Guido Zoomers (Teamleider brandweer Veiligheidsregio Zuid-Limburg) & Peter Bloemers (Business Unit Manager Fire Brigade & Security Chemelot)