POC-afdeling ARLANXEO winnaar Samen bewust veilig Chemelot Award 2020!

11 december 2020|Nieuws

Op donderdagmiddag 10 december jl. is de Productie Ondersteunende Coördinatie (POC) afdeling van ARLANXEO uitgeroepen tot winnaar van de Samen bewust veilig Chemelot Award 2020. De POC-afdeling van ARLANXEO, het Turn Around team van Borealis, Sitech en Stork, de Mono Vinylchloride (MVC) werkgroep van Vynova en SABIC Product Handling waren de vier finalisten in de strijd om de Award. In totaal zijn 21 nominaties ingediend die een bijdrage leveren aan de veiligheidsambitie van Chemelot.

De Samen bewust veilig Chemelot Award werd dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. Vanwege de coronamaatregelen is de uitreiking digitaal uitgezonden. De finalisten waren in de zaal aanwezig om hun prijs in ontvangst te nemen.

Samen bewust veilig Chemelot Award
De Award maakt deel uit van het interne programma Samen bewust veilig. Dit programma is in 2018 van start gegaan (mede naar aanleiding van de uitkomsten van het OvV-rapport) om de veiligheidsprestaties van Chemelot verder te verbeteren. De ambitie is uitgesproken om in 2025 de meest veilige, duurzame en competitieve site van West-Europa te willen zijn. Veiligheid is daarbij een belangrijke onderscheidende factor. De ingestelde prijs is voor de medewerkers en contractors die vanuit hun intrinsieke motivatie een uitstekende veiligheidsprestatie hebben geleverd om Chemelot nog veiliger te maken. Voor onszelf en voor onze omgeving.

21 nominaties
Voor de eerste editie van de uitreiking zijn maar liefst 21 nominaties vanuit 12 verschillende bedrijven ingediend. Alle genomineerden hebben een mooie bijdrage geleverd om onze veiligheidsambitie in 2025 te kunnen realiseren. Een vakkundige jury boog zich over alle nominaties om een shortlist van drie inzendingen te maken. De jury bestond uit Loek Radix (Executive Director Chemelot), Bas Haans (werkstroomleider Samen bewust veilig en Senior Manager Operations Polypropylenes SABIC), Edith Krijnen (werkgroeplid Samen bewust veilig en HR Business Partner OMM/Labor market OCI Nitrogen), Cees de Bont (Directeur Mammoet Regio Zuid), Wouter van den Berg (General Manager Yparex), Fleur Jansen (BU Safety & QESH Manager Sitech Services) en Rob Vroomen (Contract Delivery Manager Stork Nederland). Uiteindelijk koos de jury niet voor drie finalisten, maar werden het er in totaal vier. Hoewel deze vier finalisten een prijs in ontvangst hebben mogen nemen, zijn alle genomineerden een winnaar! Samen dragen zij dagelijks bewust bij aan een veilig Chemelot.

Prijswinnaars
De gedeelde derde plaats ging naar het Turn Around (TA) team van Borealis, Stork en Sitech en Product Handling van SABIC. Begin juli jl. heeft de directie van Chemelot Site Permit B.V. (CSP) houder van de milieuvergunning van het Chemelot-terrein het Operation Clean Sweep® (OCS) – convenant ondertekend. Daarmee hebben we ons als chemisch industrieterrein verbonden aan het doel van nul emissie van kunststof korrels, vlokken en poeder naar het milieu. Om deze uitdaging ook daadwerkelijk te kunnen realiseren heeft SABIC Product Handling, in samenwerking met andere plastic producerende site-users, CSP en RUD ZL, acht initiatieven gestart om plastic waste in het milieu te voorkomen. De ambitie is dat geen enkele plastic korrel meer verloren gaat op en rondom het terrein.

Het Turn Around (TA) team van Borealis, Stork en Sitech was een pionier op het gebied van COVID-19 tijdens een Turn Around. Kort na de start van de Turn Around van Borealis werd de organisatie in medio maart onverwachts overvallen met de COVID-19 pandemie. Een plan van aanpak omtrent het nieuwe virus was niet voorhanden. Desondanks hebben Borealis, Stork en Sitech snel de handen ineengeslagen om de gezondheid en veiligheid van het groot aantal medewerkers en contractors te waarborgen. Door een sterk teamgevoel en gedeeld eigenaarschap hebben ze de Turn Around zonder incidenten tot een goed einde weten te brengen.

De tweede prijs is uitgereikt aan de Mono Vinylchloride (MVC) werkgroep van Vynova. De werkgroep bestaat uit vakmanschap vanuit de werkvloer en is inmiddels al 10 jaar actief om een maximale reductie van MVC-emissie te verwezenlijken. De inspanning van de werkgroep en het vertrouwen van Vynova hebben geleid tot een lagere MVC-emissie met een positief effect op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Dankzij de MVC-werkgroep zit het reduceren van de MVC-emissie in het DNA van de organisatie.

Tot slot is de Productie Ondersteuning en Coördinatie (POC) afdeling van ARLANXEO als de grote winnaar van de Samen bewust veilig Chemelot Award 2020 uitgeroepen. De POC-afdeling draagt binnen de organisatie dagelijks het gedachtengoed uit van de vier bouwstenen van Samen bewust veilig. De bouwstenen zijn zelfs voor de fabriek in beton gegoten. Vanuit een intrinsieke motivatie heeft POC diverse initiatieven gestart om veilig en verantwoord te kunnen werken en het veiligheidsniveau verder te verbeteren. Door de inzet van de POC-afdeling is Geleen een groot voorbeeld voor de andere locaties in Europa. Daarnaast loopt ARLANXEO voorop in de cultuurwijziging die met het programma Samen bewust veilig op heel Chemelot bereikt wil worden.

Samen bewust veilig
Meer informatie over het programma Samen bewust veilig? Bekijk de bewust veilig pagina.