Operation Clean Sweep (OCS) zijn geen loze woorden bij Borealis

17 september 2021|Nieuws

Pellet Loss is een probleem waar ook de chemische industrie mee kampt. Borealis vindt het belangrijk om dit degelijk aan te pakken en voegt de daad bij het woord.
Dave Standaar (Operator), Jordy Storms (Operator), Jo Hahnraths (Production Specialist) en Bert van de Bunt (Site Logistics Manager) zijn vertegenwoordigers van de Borealis OCS-werkgroep bij Borealis Plastomers. Zij getuigen over hun OCS-missie: “Plastic pellets horen niet thuis in het milieu”.

Bert: "Bij Borealis zijn we overtuigd dat micro-plastics niet in de omgeving, het water of in ons voedsel terecht dienen te komen. Plastic is immers een duurzaam materiaal dat in heel veel toepassingen een belangrijke bijdrage levert aan een duurzame toekomst. Het is voor ons als werknemers belangrijk dat iedereen, ook het hoofdkantoor, initiatieven ivm OCS neemt. Zo onderstrepen we het belang niet alleen in woorden maar ook in daden. Borealis is al langer overtuigd van het belang van preventie van pellet loss. In 2017 waren we een van de mede-oprichters van Project STOP waarbij we de vervuiling aanpakken waar die het grootste is, nl in de Indische Oceaan. Meer informatie hierover is beschikbaar op www.stopoceanplastics.com. Wij waren ook een van de eerste bedrijven die de PlasticsEurope’s OCS pledge ondertekenden en nu wordt er werk gemaakt van een OCS-certificatie."

Jo: "Een bedrijfscultuur die een “0–pellet loss”-mentaliteit sterk ondersteunt, geeft ook de ruimte aan medewerkers die zelf werk willen maken van verbeteringen. We hebben de afgelopen jaren veel zaken aangepakt om spills te vermijden, maar er zijn ook plekken waar het nog beter kan. Spills worden steeds opgeveegd of opgevangen zodat de pellets niet in het milieu verdwijnen. Zeven in afvalwaterstromen helpen daar bijvoorbeeld goed bij. Maar we vinden het nog belangrijker om te voorkomen dat er spills zijn: dat is de grote uitdaging waar we nu aan moeten werken."

Bert: "Er wordt jaarlijks een OCS-prioriteitenlijst gemaakt van dingen waar we aan willen werken. Sommige zijn grote projecten, andere zaken zijn kleine verbeteringen die met relatief kleine, slimme, oplossingen iets kunnen opleveren. Grotere projecten vragen studies en dat kost tijd, maar kleinere initiatieven zijn minstens zo belangrijk. Daarvoor hebben we in onze organisatie mensen bij wie OCS zo na aan het hart ligt, dat ze zich hier met veel enthousiasme voor inzetten. We hebben een werkgroep van enthousiastelingen uit alle lagen van de organisatie gevormd. Zij werken samen om voortgang te boeken op OCS-initiatieven. Belangrijk is dat deze werkgroep ook een budget heeft zodat kleine zinvolle ideeën niet zomaar stranden."

Dave: "Een voorbeeld van een initiatief is de HLA (High Level Alarm) op het zakkenfilter. Als de plastic korrels die in de fabriek zijn geproduceerd naar de silo’s worden verzonden dan kan door de verzenddruk een teveel aan korrels in een zakkenfilter terecht komen. Vroeger liep het zakkenfilter vol en werd op dat moment het filter leeggehaald, hier kwamen dan 7 of 8 volle bakken uit en daarbij werd altijd gemorst. Nu hebben we onlangs een HLA geïnstalleerd dat een alarm geeft op het moment dat er 1 volle bak in het filter zit. Nu kan het legen van deze filter dus gebeuren zonder te morsen, want alles past in 1 bak en daarnaast is er ook nog het voordeel dat er eerder wordt ingegrepen om te voorkomen dat er korrels in het filter terechtkomen."

Jordy: "Een ander voorbeeld is de lossing van een grondstof (masterbatch) op onze productielijn 2. In de silo voor de masterbatch past 22 ton en in het verleden bestelden we vaak 21,7 ton. Als je de silo tot zover vult, dan springen er vaak korreltjes uit, op het moment dat het laatste deel wordt gevuld. Wat we nu doen: we bestellen maximaal 20 ton, op die manier komt de silo nooit tot de rand vol en zien we veel minder spills."

Jo: "Dit zijn voorbeelden van kleine initiatieven. Zo zijn er de afgelopen jaren verschillende geïmplementeerd. Het kost soms veel tijd, maar met collega’s die hier samen de schouders onder zetten, kunnen we uiteindelijk veel realiseren met als doel 0-pellet loss!"

Lees ook: 1 jaar Operation Clean Sweep: zo voorkomen we plastic in het milieu

Jordy en Dave bij de bak onder het zakkenfilter