Koelwaterproject wint Return on Environment award

04 juni 2018|Nieuws

Op 7 mei 2018 werd het koelwaterproject bij AnQore beloond met de Return on Environment award van Suez. Een project van Sitech, Suez Water Technologies & Solutions en AnQore. De award werd toegekend vanwege de jaarlijkse besparing van € 376.000 op de operationele kosten, maar vooral ook voor de winst die dit project oplevert voor het milieu.

De Return on Environment award is een initiatief van Suez dat tot doel heeft de inzet van nieuwe en duurzame technieken voor het milieu te stimuleren. Met het koelwaterproject is jaarlijks 394.000 m3 minder intrek van kanaalwater nodig en wordt eenzelfde hoeveelheid bespaard op de afvoer van het afvalwater. Daarnaast is er een besparing gerealiseerd van € 376.000 op operationele kosten, aanvoer van water en chemicaliën. De waterbalans en de levensduur van het koelsysteem zijn verbeterd, terwijl de kalkaanslag en corrosie verminderd zijn. Wilfried Spierenburg, Energy & Utility Engineer bij Sitech: “Ook de veiligheid is toegenomen, omdat operators niet meer handmatig chemicaliën hoeven doseren of hanteren”.

pH-neutraal fosfaatprogramma
De projectgroep besloot over te stappen op GenGard™ pH-fosfaatprogramma voor de waterbehandeling. Dat vermindert niet alleen het risico op calciumcarbonaatafzettingen, maar biedt ook optimale corrosiebescherming en flexibiliteit bij het doseren. Dit helpt om in te spelen op oncontroleerbare factoren, zoals de wisselende kwaliteit van het kanaalwater of variaties in procescondities. Bovendien is er een lager chemieverbruik, minder intake van kanaalwater en minder lozing van afvalwater. Tot slot is er bij deze behandeling geen sprake meer van afbraak- of reactieproducten, zoals AMPA.

Continu online meten en regelen
Een andere verbetering betrof de overgang van periodieke handmatige monitoring naar TrueSense™ online continumeting en regeling om automatisch – dus sneller – op fluctuaties te reageren. Met de introductie van dit meet- en regelsysteem wordt de waterbehandeling 24/7 geregeld en op afstand gevolgd. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de behandeling, zodat de fabriek optimaal is beschermd tegen ongewenste gevolgen van corrosie, afzettingen of microbiologie in het koelsysteem. Met behulp van sensoren en online analyseapparatuur worden data verzameld om analyses te doen die meer inzicht creëren in het gehele koelwaterproces. Zo kunnen ongecontroleerde spuiverliezen opgespoord worden om toe te werken naar een optimaal hoge indikking. Op zijn beurt zorgt dat weer voor minder intrek van Maaswater, minder lozing van afvalwater en verdere verlaging van het chemieverbruik.

Pascal Derks (Suez) en Wilfried Spierenburg (Sitech Services)