DSM en Clariter partner voor het nastreven van chemische recycling als oplossing voor Dyneema®-gebaseerde eindproducten

07 januari 2021|Nieuws

DSM en Clariter kondigen vandaag hun strategisch partnerschap aan om te streven naar een volgende generatie chemische recyclingoplossing voor producten op basis van DSM's Dyneema®, een polyethyleenvezel met ultrahoog moleculair gewicht (UHMWPE). Als eerste stap van dit partnerschap werden een reeks proefproducten, waaronder touwen, netten en ballistische materialen die met Dyneema® zijn gemaakt, met succes omgebouwd in de proeffabriek van Clariter in Polen. Dit onderstreept ook het potentieel van Dyneema® op het gebied van recycling en de actieve inzet van DSM Protective Materials om een duurzamere wereld vorm te geven.

In lijn met de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en na de succesvolle lancering van biobased Dyneema® (massabalans) streeft DSM Protective Materials actief naar oplossingen voor hergebruik en recycling van producten op basis van Dyneema® aan het einde van hun levensduur. Om technische recyclingoplossingen aan te sturen, zijn DSM Protective Materials en Clariter een samenwerkingsverband aangegaan om de haalbaarheid te testen van het gebruik van Dyneema® als grondstof in het chemische recyclingproces van Clariter. De proefproducten die gemaakt zijn met Dyneema® werden gebruikt in de tests van Clariter in de proeffabriek in Polen. De positieve resultaten bevestigen de technische haalbaarheid van het omzetten van eindproducten op basis van Dyneema® in hoogwaardige, industriële productfamilies: oliën, wassen en oplosmiddelen via het gepatenteerde 3-staps chemische recyclingproces van Clariter. Deze kunnen verder worden gebruikt als ingrediënten voor de productie van nieuwe eind- en consumentenproducten. 

DSM Protective Materials en Clariter zullen dit initiatief blijven stimuleren om een duurzamere wereld vorm te geven. Clariter heeft, voortbouwend op het succes van de proef op laboratoriumschaal, voor 2021 commerciële proeven gepland in hun fabriek in Zuid-Afrika. Dit met als doel om Dyneema®-afgeleide grondstoffen te gebruiken in de grootschalige Europese fabrieken die de komende jaren zullen worden gebouwd. Daarnaast zal DSM actief de mogelijkheden blijven onderzoeken om de milieu-impact van Dyneema® in alle levensfasen van het product te verminderen. 

Petra Koselka, Clariter Chief Operations Officer: "Om de grenzen van de volgende circulaire oplossing te verleggen en te verkennen, is moed, vooruitziendheid en vasthoudendheid nodig. Dit heeft DSM in overvloed laten zien. Als we kijken naar de logistieke uitdaging om vele tonnen gebruikte scheepstouwen, netten en ballistische materialen te verzamelen, is dat een ontmoedigende uitdaging. Wanneer zich echter een economische route aandient, lijkt de volgende horizon toch binnen handbereik. We zijn blij dat we samen met DSM R&D hebben kunnen werken aan ‘spannende exoten’, zoals we die hebben genoemd. We zijn ook van plan om dit te gebruiken als onderdeel van onze grondstoffen in onze grootschalige fabrieken die we in Europa zullen gaan bouwen.

Roeland Polet, Directeur van DSM Protective Materials: "Na onze succesvolle inspanningen om biobased Dyneema® (massabalans) te introduceren, markeren deze resultaten de volgende belangrijke stap in het cirkelvormige traject van DSM Protective Materials. Recycleerbaarheid is essentieel voor ons, onze klanten en de maatschappij in het algemeen. We kijken er dan ook naar uit om ons partnerschap met Clariter verder uit te bouwen en onze op wetenschap gebaseerde capaciteiten te blijven gebruiken om ons doel, namelijk het creëren van een beter leven voor iedereen, te verwezenlijken".

Meer informatie is hier te lezen.