De Staatsmijn Maurits

18 juli 2022|Nieuws

Zo’n honderd jaar geleden telde Zuid-Limburg twaalf steenkolenmijnen. Weet je dat de eerste steenkool in onze provincie al rond de elfde eeuw gevonden is? Bij Abdij Rolduc in Kerkrade was dat. Chemelot ligt op het terrein van de vroegere staatsmijn Maurits. Het was de grootste en modernste mijn van Nederland en werd ook de grootste tweeschachtenmijn van West-Europa genoemd.

Onder de grond ligt een uitgebreid netwerk van gangen. Het grootste industriegebied van Nederland was onzichtbaar. Je kon zelfs hier in Geleen de mijn in gaan en in Brunssum weer naar boven komen. Dat kan nu niet meer, want de mijn is afgesloten.

De Heemkundevereniging Geleen heeft een prachtig boek uitgebracht over De Staatsmijn Maurits (1926-1967), ruim veertig jaar steenkolenmijnbouw in Geleen. Harry Strijkers heeft het geschreven en noemt de mijn een belangrijke industriële motor in de regio. Hij besteedt ook aandacht aan Chemelot.

Want na het sluiten van de mijnen eind jaren zestig en het verlies van banen daardoor, heeft DSM en later Chemelot zich keihard ontwikkeld tot de banenmotor van Limburg. Dat was de tweede transitie, nu maken we de derde omwenteling, naar schone, circulaire productie.