Uitzonderlijk transport met opslagtanks door Urmond

29 juni 2023|Nieuws

Twee enorme stalen opslagtanks, zogenoemde bullets, rijden op 7 en 8 juli in de avond vanuit de haven Stein naar Chemelot. Omdat ze maar liefst 53 meter lang zijn en een doorsnede van 8 meter hebben, wordt de A2 kort afgesloten om het speciaal transport de snelweg te laten ‘oversteken’ naar het industrieterrein.

Op beide dagen komt een opslagtank aan in de haven van Stein. Rond 20 uur ’s avonds gaat deze met uitzonderlijk vervoer van de Paalweg via de Heirstraat, Mauritslaan en Urmonderbaan naar de A2. Rond 23 uur steekt het transport de A2 over via de af- en oprit en rijdt vervolgens naar de plek van bestemming op Chemelot. De vangrails op de snelweg gaan daarom tijdelijk weg.

Het speciaal transport neemt de hele breedte van de weg in beslag; bewoners is gevraagd die avonden niet op straat te parkeren. Om onze en jouw veiligheid te garanderen, vragen wij je niet onnodig in de buurt te komen.

De tanks zijn bestemd voor de opslag van propeen en komen in een terp te liggen, zodat ze volledig door grond omgeven zijn. Een van de Chemelot-bedrijven maakt hiervan de grondstof voor zuiveren van afvalwater, wieken van windmolens, tv’s, afstandsbedieningen, vliegtuigconstructies, LEGO en Playmobil.

Nodig voor verduurzaming

Momenteel wordt ook een nieuwe losplaats in de haven gebouwd, om in de toekomst ook schepen met niet fossiele grondstoffen te lossen. Een van de belangrijke pijlers van de verduurzaming van Chemelot is dat we ons terrein en ook de infrastructuur en transport van en naar de haven duurzaam en veilig optimaliseren. Geen fossiele grondstoffen meer aanvoeren via buisleidingen bijvoorbeeld, maar circulaire korrels die per schip aankomen en via een veilige en duurzame verbinding over eigen terrein naar Chemelot gaan. De mogelijkheden hiervoor worden onderzocht. De haven in Stein speelt een cruciale rol hierin.

Meer info

Over deze plannen is constructief overleg gevoerd met de Provincie Limburg, RUD, de gemeenten Stein en Sittard-Geleen en Rijkswaterstaat.

Hier lees je meer.