Operation Clean Sweep: naar 0 emissie van kunststof korrels

24 maart 2021|Nieuws

Steeds meer bedrijven in de kunststofketen sluiten zich aan bij Operation Clean Sweep (OCS), een internationaal programma om de in de productieketen vrijgekomen kunststof pellets, vlokken en poeder uit het milieu te weren. Rotterdam en Chemelot nemen het voortouw.

Onlangs schafte ProfCore, dat de logistiek van SABIC op Chemelot verzorgt, een veegmachine aan die vrijgekomen kunststof korrels, vlokken en poeder op het Chemelot-terrein opruimt. Het initiatief is onderdeel van Operation Clean Sweep. OCS is een wereldwijd programma om plastic korrels en zwerfafval uit het milieu te weren, bedoeld voor de hele kunststofketen, van grondstofleveranciers tot producten, transporteurs en recyclers. In Nederland werken de NRK en PlasticsEurope samen aan het programma, dat al 25 jaar bestaat en in 2015 door PlasticsEurope naar Europa is gehaald.

Op Chemelot sloten afgelopen jaren diverse producenten, zoals Vynova, QCP, SABIC, Borealis en DSM, en de waterzuivering IAZI van Sitech zich aan bij OCS. Vorige zomer ondertekende Chemelot Site Permit, houder van de milieuvergunning van het Chemelot-terrein, een OCS-convenant voor heel Chemelot, waarmee alle kunststof-producerende -transporterende en -verwerkende bedrijven zich committeren aan het doel van nul emissie van kunststof korrels, vlokken en poeder naar het milieu. Dit past in de ambitie van Chemelot om in 2025 de meest duurzame site van West-Europa te zijn. Bedrijven hebben verschillende maatregelen genomen: er zijn zeven geplaatst, er is een schoonblaasinstallatie aanwezig, er worden veeg- en opruimacties uitgevoerd, bermen zijn gereinigd en in oktober 2020 is de bijeenkomst ‘Voorkomen dat plastic producten in het milieu terechtkomen door ketensamenwerking’ georganiseerd. Ook worden met regelmaat inspecties uitgevoerd op het terrein.

Lees het volledige artikel op de website van de VNCI