Groot onderhoud ammoniakfabriek OCI Nitrogen

24 mei 2018|Nieuws

Op dit moment staat een van de ammoniakfabrieken van OCI Nitrogen stop voor groot onderhoud. Hoog tijd voor de kunstmestfabrikant om uit te leggen wat een turnaround is. Dit doen ze aan de hand van een filmpje.

Elke vier jaar wordt bij OCI Nitrogen een fabriek stopgezet voor groot onderhoud (turnaround). Deze maand is dat één van ammoniakfabrieken. De fabriek wordt uitgebreid gekeurd, onderdelen – groot en klein – vervangen en er worden verbeterprojecten uitgevoerd. Procestechnoloog Filip Raymaekers op de site van de kunstmestfabrikant: ‘Na de stop willen we terug naar de maximale productie met minimale energieverbruik.’

Keuringen, onderhouds- en verbeterprojecten
Stopcoördinator Jo Merckelbach: "In deze stop vinden circa 200 keuringen plaats van leidingen, vaten, apparaten, kleppen, veerveiligheden en sluiters. Daarnaast hebben wij op 500 stoppunten onderhouds- en verbeterprojecten."

Op topdagen zijn er 500 tot 700 medewerkers van contractors aan het werk. Dat vraagt een enorme voorbereiding. "Werkvoorbereiders hebben bekeken wat het werk in detail inhoudt. Zij beoordelen eventuele risico’s en nemen bijbehorende maatregelen. Bij alles wat we doen staat de veiligheid voorop. Als je bijvoorbeeld een vat betreedt, moet je zeker weten dat de lucht goed is en de omstandigheden veilig.’

Zo’n Turnaround is een zeer intensieve periode en vraagt teamwerk en teamgeest. Filip Raymaekers: ‘Als de fabriek weer tiptop in orde is en maximaal draait, zijn wij trots dat wij ons werk goed hebben gedaan’.

Kijken hoe het in zo’n turnaround  werkt? Bekijk het filmpje.