Digitale controle van treinwagons Chemelot

14 januari 2022|Nieuws

Elke treinwagon die Chemelot binnenkomt of verlaat, dient vooraf door een wagenmeester van DB Cargo gecontroleerd te worden. Deze checkt onder meer de conditie van de wielen en de remblokken en controleert of alle wagonnummers goed leesbaar zijn. Vanaf februari start een pilot om dit proces digitaal te ondersteunen met camera’s en sensoren. Een innovatie die Chemelot helpt de veiligste site van Europa te worden.

Het Duitse rail-IT bedrijf RailWatch heeft een module ontwikkeld waarmee we de conditie van goederenwagons digitaal kunnen monitoren. “Met het zogenoemde RSET-systeem vergroten we de betrouwbaarheid en beschikbaarheid”, zegt Joep Lemmens, Improve manager Asset Management bij Sitech.

Camera's en sensoren verzamelen data

RSET staat voor Rolling Stock Evaluation Tool. Dit innovatieve systeem is inmiddels al op goederenspoorlijnen in Duitsland getest en geïmplementeerd. En de resultaten zien er veelbelovend uit. Op Chemelot zijn de RailWatch-stations inmiddels geïnstalleerd.

Eefje Linnartz, projectleider Site Infra bij Sitech: “Het systeem met camera’s en sensoren wordt op een gunstige plek naast de spoorweg geplaatst. Zodra een goederentrein deze module passeert, wordt met behulp van ingebouwde camera’s en diverse sensoren een enorme hoeveelheid aan data verzameld. Deze data wordt doorgestuurd naar een online dashboard waar we vervolgens de conditie van de diverse vitale onderdelen van het rollend materieel kunnen analyseren. Dankzij dit systeem kunnen we railusers van onze site tijdig informeren over de conditie van de wagons en kunnen we onverwachte storingen zoveel mogelijk beperken. En weten we zeker dat de producten van onze railusers veilig vervoerd worden naar klanten van de Chemelot site.”

Versterking voor wagenmeesters

De verbetering is ontwikkeld door Sitech Infra samen met de spoorgebruikers  AnQore, Fibrant, OCI en Sabic. Het ondersteunt de wagenmeesters die nu handmatig controleren, in weer en wind.

Op allerlei gebieden worden nieuwe en innovatieve technieken geïmplementeerd die een positief effect hebben op de veiligheid, de betrouwbaarheid en het rendement van een fabriek. We optimaliseren niet alleen de fabrieken op het Chemelot-terrein, maar kijken ook naar verbeterpunten voor de totale infrastructuur op de site.