De vliegende start van Loek Radix

09 maart 2020|Nieuws

Per 1 oktober 2019 nam Loek Radix het stokje over van Robert Claasen. De Chemelot-organisatie was na een periode van ruim twee jaar toe aan een volgende stap waarin meer focus gelegd moest worden op de veiligheid, de activiteiten rondom de energietransitie, het behalen van de klimaatdoelstellingen en het versimpelen van de huidige complexe structuur op de locatie. Loek greep deze opdracht als nieuwe Executive Director Chemelot met beide handen aan. Ondertussen zijn er al meer dan 150 dagen verstreken en kijken we volgaarne terug naar zijn eerste maanden in Geleen die voor hem “als een vliegende start” waren.

Loek voor Chemelot

Loek Radix is een drukbezette man. “Naast mijn rol als Executive Director Chemelot, heb ik ook nog een aantal commissariaten, zoals bij het VISTA college”, vertelt hij. Als ZZP’er heeft Loek verschillende interim opdrachten verricht. Zo was hij werkzaam als interim bestuurder bij ouderenzorgorganisatie Envida, voordat Loek aan zijn uitdaging bij Chemelot begon.


Een vliegende start

Loek heeft voorheen al meerdere jaren op het terrein gewerkt dat nu bekend staat als Chemelot. Hij kent het terrein op zijn duim door de jaren ervaring die hij bij DSM heeft mogen opdoen. “Dit heeft ongetwijfeld in mijn voordeel gewerkt”, aldus Loek. Het terrein, ofwel de Chemelot site, is volgens hem ingewikkeld georganiseerd. Het neemt ongetwijfeld een half jaar tijd in beslag om volledige kennis over de site op te doen en met iedereen kennis te maken. “Voor mij was het door alle kennis die ik al had van mijn DSM-tijd, een vliegende start. Ik voelde me daardoor heel snel weer thuis”, vertelt Loek enthousiast.
 

“Ik sta met mijn laarzen in de modder”

Als Executive Director Chemelot heeft Loek niet het gevoel een directeur te zijn. Naar zijn mening is een directeur iemand die zich verre houdt van dagelijkse operationele praktijken en mensen heeft die zaken voor hem uitvoeren. “Ik sta met mijn laarzen in de modder en lever graag mijn eigen bijdrage”, vertelt Loek. Voor Loek is geen dag hetzelfde. “Ik houd van de complexiteit en de variatie die het werk met zich meebrengt.” De invloed van Chemelot op de omgeving Zuid-Limburg en de lokale economie is volgens Loek van groot belang. Hij is zich daar ook enorm van bewust.
 

Samen werken we aan de toekomst van morgen

Loek houdt zich graag bezig met de toekomst. Zo heeft hij voor zichzelf een doelstelling voor dit jaar., Loek: “Er moet een centrale organisatie komen voor de gehele site, dit zal ervoor zorgen dat de aansturing van de site eenduidiger wordt.” Bij het beeld van de toekomst, is duurzaamheid niet meer weg te denken. Hij vertelt dat de grootste uitdaging voor Chemelot, de recente duurzaamheidsdiscussie is. “We moeten veranderen van een niet-duurzame site naar een site waar circulaire, duurzame activiteiten plaatsvinden. Dit is iets wat heel erg leeft op Chemelot, we werken dan ook elke dag samen aan een betere toekomst voor morgen”, vertelt Loek met vaste overtuiging.