Werkzaamheden PALL-leiding Urmond gestart

26 juli 2021|Nieuws

De herstelwerkzaamheden voor de beschadigde pijpleiding Antwerpen-Limburg-Luik (PALL) zijn op 26 juli gestart met de aanleg van een dam tussen de Nederlandse en Belgische Maasoever. De stortsteen voor die dam wordt via een route op de veldwegen buiten de dorpen van Maasband naar Urmond aangevoerd met vrachtauto’s. Dat levert weinig tot geen overlast op voor de inwoners, verwacht Grensmaas.

Door de aanleg van de dam ontstaat er ruimte, om vijf meter stroomopwaarts ten opzichte van de huidige pijp, op beide Maasoevers een gracht te graven om een nieuwe leiding in een stalen mantelbuis te leggen. Het nieuwe leidingstuk wordt aan land klaar gemaakt en vervolgens in een beschermende mantelbuis gestopt om vervolgens in de nieuwe gracht gelegd te worden. Daar wordt ze langs beide kanten aan de PALL-leiding aangesloten en met stortsteen afgedekt en beveiligd.

Het gaat overigens om een tijdelijke leiding. Voor de definitieve oplossing kiest pijpleidingbeheerder PPS Pipelines ervoor om de PALL-leiding via een boring onder de Maas aan te leggen.

Consortium Grensmaas verricht de spoedwerkzaamheden in opdracht van PPS. Als uitvoerder van het project Grensmaas is het Consortium goed op de hoogte van de situatie in en nabij de Maas en beschikt het over het vereiste materieel.

PPS en ook Rijkswaterstaat zijn partners bij de operatie die enkele weken in beslag neemt. Het herstel van de PALL-leiding levert geen risico’s voor de omgeving op.