Vertoro start productie bio-olie

30 juni 2020|Nieuws

Op de Brightlands Chemelot campus is een nieuwe proeffabriek geopend. Deze Multi Purpose Pilot Plant kan voor verschillende processen gebruikt worden. Het bedrijf Vertoro begint met het maken van bio-olie.

Vertoro is een van de eerste gebruikers van de fabriek. Het bedrijf zet de afvalstof lignine om in een bio-olie als grondstof voor de productie van bioplastics, chemicaliën en brandstof.

Lignine is een afvalstof van hout en zit bijvoorbeeld in houtsnippers. Maar het blijft ook over als restproduct bij bijvoorbeeld de productie van papier of het maken van bio-ethanol. Lignine wordt nu nog vaak verbrand. Er wordt nu olie van gemaakt. Daarnaast is het ook geschikt als grondstof voor biologische kunststof.

De Multi Purpose Pilot Plant kan met kleine ingegrepen, geschikt gemaakt worden voor verschillende chemische processen. De gebruikers melden zich massaal. Veelal zijn dit kleinere bedrijven, maar ook een bedrijf als DSM heeft interesse.

Het bedrijf Chemelot InSciTe heeft de nieuwe proeffabriek gebouwd. Het kennisinstituut op de Brightlands Chemelot Campus wordt gesteund door de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, Technische Universiteit Eindhoven, DSM en Provincie Limburg.

In de nieuwe proeffabriek kan op grotere schaal geproduceerd worden. Dat is voor Vertoro van groot belang. Wanneer er gesprekken zijn met grote oliemaatschappijen, dan willen die het product zien. In een laboratorium kan op kleine schaal geproduceerd worden en dit kost langere tijd. In de fabriek is het mogelijk 150 liter per dag te produceren.

Circulaire hub

De proeffabriek past naadloos in de doelstelling van de regio om een circulaire hub te worden waarbij gebruikte materialen opnieuw worden gebruikt. Dat is wat er in deze fabriek gebeurt waar bijvoorbeeld houtsnippers worden omgezet in olie.