Succesvolle rondleidingen per bus voortaan vanuit Geleen

27 december 2023|Nieuws

“Nooit geweten dat het zó groot was.” “Blij dat ik nu weet wat de bedrijven precies doen.” “Ik heb nu echt een heel ander beeld van Chemelot gekregen.” Om de week horen we dergelijke reacties van belangstellende studenten, omwonenden, sollicitanten en andere geïnteresseerden die het gratis programma ‘Dit is Chemelot’ volgen. De animo voor de gratis rondleiding per bus blijft zo groot, dat we hier komend jaar mee doorgaan. Voortaan vertrekken we vanuit het centrum van Geleen.

Geleen en Chemelot horen al bijna 100 jaar bij elkaar: het industriecluster is gevestigd op de vroegere Staasmijn Maurits, waar in 1926 de eerste kolen uit de grond zijn gehaald. Het was het grote ondergrondse industriegebied van Europa destijds en stond bekend als een zeer moderne mijn. Later heeft de Dutch States Mines, ofwel DSM, de 60 fabrieken die er nu staan ontwikkeld. Ze maken grondstoffen en materialen voor tal van kunststof spullen die we thuis hebben. Kijk maar eens hier.

Om de bewustwording te vergroten over het chemisch industrieterrein, zijn we in 2022 gestart met rondleidingen per bus. Minstens duizend belangstellenden per jaar vertellen we over de context, hoe belangrijk Chemelot is voor de regio en Nederland, wat we allemaal doen om zo veilig mogelijk te werken en aan de klimaatdoelen te voldoen.
We gunnen je ook in 2024 een kijkje op het terrein, met een toelichting over het belang van Chemelot, de samenhang van de fabrieken en hoe deze verduurzamen. Het is de ambitie om in 2024 of eerder klimaatneutraal te produceren, door andere grondstoffen zoals gerecycled plastic en biomassa/hout. We zijn nu al koploper in Nederland als het gaat om de vermindering van broeikasgassen: 50% minder ten opzichte van het jaar 2020.

Ook iets voor jou (vanaf 16 jaar)? Aanmelden is noodzakelijk en kan via deze link.  

Wil je alvast een voorproefje? Bekijk dan onderstaande video.