Sekisui S-Lec 6000 dagen zonder ongevallen

14 juli 2023|Nieuws

Het bedrijf Sekisui S-Lec op Chemelot viert vandaag dat het 6000 dagen geen enkel ongeval met verzuim (Lost Time Injury, LTI) heeft gehad. Dat is maar liefst 16,5 jaar, sinds de start in Geleen. Een geweldige prestatie.

De zogenoemde Resin Plant maakt onder meer de grondstof voor de folie die gebruikt wordt als tussenlaag in autoruiten, die UV-werend is en die voorkomt dat de ruit verbrijzelt als er iets op belandt. De fabriek was in 2006 het eerste niet-DSM bedrijf dat zich vestigde op Chemelot. Het Japanse management heeft hiervoor gekozen door de strategische ligging ten opzichte van Sekisui Roermond, de nutsvoorzieningen en andere voordelen op Chemelot.  

Focus op Kaizen

De veiligheidscultuur op het chemisch industriepark met strenge regelgeving is vanaf de start direct ingebed in de organisatie. De eerste medewerkers (‘First Borns’) zijn ook meegenomen in de Japanse managementtechnieken als continu verbeteren (Kaizen) en 5S voor productief en veilig werken.

In 2010 is de tweede fabriek hier geopend, in 2021 de derde. Alle drie de fabrieken zijn naar de laatste stand der techniek gebouwd, wat de veiligheid ten goede komt. Sekisui heeft een eenvoudige verklaring voor de veiligheidsprestatie van 6000 dagen LTI-vrij: dankzij de medewerkers.

“Wat er bij Sekisui bovenuit steekt, is de open communicatie (álles kan gemeld worden), de doordachte, rustige manier waarmee de veiligheidsproblematiek wordt besproken en geanalyseerd, de absolute focus op schone, opgeruimde fabrieken en omgeving en boven alles onze gatekeepers, zoals (plaatsvervangende) supervisors, (assistant-)managers, operators en laboranten die géén afwijking van veiligheidsgedrag accepteren. Dat daarbij iedere medewerker én contractor zich veilig genoeg voelt om onveiligheid te melden en zelfs de activiteit te stoppen is een diepgewortelde en geaccepteerde werkelijkheid bij Sekisui.”

Veiligheid is topsport

“Wij zijn er trots op, maar realiseren ons ook dat dit succes flinterdun kan zijn en alleen door de eerdere genoemde gedragingen, de focus op onbedoelde ontsnapping van stoffen (LOC), proces- en Arbo-veiligheid tot een robuuste veiligheidsprestatie kan leiden. De uitdaging voor de toekomst is om met z’n allen deze prestatie hoog te houden door continu te verbeteren, duidelijk te communiceren en te monitoren (leading by example).”

“Veiligheid is topsport en als BRZO-plichtig (Besluit Risico’s Zware Ongevallen) bedrijf mogen we meespelen in de operationele champions league. Dat kan alleen als we ons dat met zijn allen tot in onze kern realiseren en blijven managen.”