Samenwerking SABIC en PLASTIC ENERGY belangrijke stap in verdere verduurzaming

07 december 2018|Nieuws

SABIC is het eerste petrochemische bedrijf dat een investeringsproject uitvoert voor de chemische recycling van moeilijk verwerkbaar plastic afval naar de oorspronkelijke kunststof.

Sabic, wereldleider in de chemische industrie, is het eerste petrochemische bedrijf dat een project implementeert dat vuil en gemengd plastic afval via chemische recycling terugbrengt naar de oorspronkelijke polymeer. SABIC heeft hiervoor een memorandum van overeenstemming ondertekend met Plastic Energy in Londen, pionier in chemische recycling van kunststof afval.

Sabic en Plastic Energy willen de eerste commerciële fabriek in Nederland op het chemisch industriepark Chemelot bouwen voor de productie van ‘Tacoil', een gepatenteerd product van Plastic Energy dat wordt geproduceerd door de recycling van gemengd plastic afval van lage kwaliteit. Dit materiaal wordt anders verbrand of gestort. De fabriek zal naar verwachting in 2021 in bedrijf gaan en is een mijlpaal voor Sabic in het licht van de circulaire economie en de duurzaamheidsdoelstellingen van de onderneming.  

"Duurzaamheid is een kernwaarde bij SABIC en de circulaire economie is een hoeksteen van onze strategie, zoals blijkt uit deze unieke overeenkomst", zegt Frank Kuijpers, General Manager voor duurzaam ondernemen binnen SABIC. "SABIC is er trots op het eerste petrochemische bedrijf te zijn dat een project voor de chemische recycling van moeilijk verwerkbaar plastic afval in een grondstof voor stoomkrakers implementeert.”

“Het is bijzonder mooi te zien hoe SABIC’s plannen, mede dankzij de gezamenlijke inspanningen met Chemelot, gestalte krijgen en op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van enkele concrete duurzaamheidsdoestellingen”; aldus Servé Pelsers, projectmanager SABIC.

“Wij kijken uit naar de samenwerking met SABIC op dit uitdagende project om samen een grote stap te zetten op gebied van circulaire plastics.” aldus Carlos Monreal, Oprichter en CEO PLASTIC ENERGY.

Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur, Joost van den Akker, is er trots op dat opnieuw een vooraanstaande organisatie heeft gekozen om zich in Limburg te vestigen. Dit initiatief sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsagenda van de provincie Limburg en is bovendien goed voor onze werkgelegenheid.

Robert Claasen, Directeur Chemelot is verheugd met de voorgenomen komst van deze commerciële fabriek  naar Chemelot: “Dit is een belangrijke stap op weg naar een klimaatneutraal en circulair Chemelot in 2050. SABIC heeft, evenals Chemelot, duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel staan. Het feit dat SABIC  dit vanuit onze locatie, in samenwerking met Plastic Energy gaan doen, is iets dat ik als een compliment beschouw voor de manier waarop we op Chemelot met elkaar en met alle betrokken instanties samenwerken."