SABIC INTRODUCEERT SAMEN MET KLANTEN DE GECERTIFICEERDE CIRCULAIRE POLYMEREN UIT GEMENGD PLASTIC AFVAL

24 januari 2019|Nieuws

SABIC, een wereldleider in de chemische industrie, start de productie van gecertificeerde circulaire polymeren voor haar klanten Unilever, Vinventions en Walki Group. De bedrijven hebben dit vandaag gezamenlijk bekendgemaakt. Unilever, Vinventions en Walki Group zullen de gerecyclede polymeren aanwenden ten behoeve van consumentenverpakkingen die in 2019 op de markt verschijnen.

  • SABIC brengt in 2019 samen met Unilever, Vinventions en Walki Group ISCC gecertificeerde circulaire polymeren op de markt, als onderdeel van een eerste introductiefase.
  • Deze gecertificeerde circulaire polymeren worden door SABIC in Nederland, op het Chemelot terrein in Geleen, geproduceerd uit een grondstof gemaakt van gerecycleerd plastic afval, ontwikkeld door PLASTIC ENERGY en bieden een drop-in alternatief voor klanten.
  • De stap om gemengd kunststofafval terug te voeren naar het oorspronkelijke polymeer sluit aan bij de inzet van SABIC, de grondstofleverancieren klanten van SABIC om innovatieve oplossingen te bieden voor een circulaire economie.

De gecertificeerde circulaire polymeren worden geproduceerd op basis van een grondstof die bekend staat als TACOIL - een gepatenteerd product van het Britse PLASTIC ENERGY Ltd. TACOIL onstaat uit de recycling van gemengd, laagwaardig plastic afval dat anders wordt verbrand of gestort.  De gecertificeerde circulaire polymeren worden vervolgens aan de genoemde klanten geleverd, die deze polymeren inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe, hoogwaardige en veilige verpakkingen voor hun producten. 

Deze introductiefase is een belangrijke stap richting de bouw van de eerste commerciële fabriek voor de productie en verwerking van de grondstof in Nederland (op Chemelot). De bouw van deze fabriek is recentelijk door SABIC en Plastic Energy aangekondigd.  

De aankondiging van SABIC’s gecertificeerde circulaire polymeren vond plaats in het ICEHOUSE ™ tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos in Zwitserland. Het ICEHOUSE™ is een iconisch, energie-efficiënt, snel te construeren gebouw dat gemaakt is van SABIC materialen. ICEHOUSE ™, staat met de afkorting ICE voor: 'Innovatie voor de Circulaire Economie'. Van 22 tot 25 januari wordt in dit gebouw een aantal belangrijke evenementen georganiseerd, waaronder de presentatie van SABIC’s gecertificeerde circulaire polymeren. Dit initiatief is een tastbare stap in het kader van SABIC’s strategische keuze voor duurzaamheid.

Als gevolg van deze bijzondere doorbraak zal de productie van gecertificeerde circulaire polymeren in 2019 een nieuwe waardeketen creëren, waarbij SABIC, de toeleverancier en belangrijke klanten nauw zullen samenwerken om de circulaire economie mogelijk te maken.

Als wereldleiders binnen hun eigen industrie erkennen Unilever, Vinventions en Walki het belang van duurzaamheid en hun rol in de circulaire economie. Zij erkennen daarnaast ook de cruciale rol van zuiverheid, kwaliteit en veiligheid in verpakkingen voor consumentenproducten, de vereisten waaraan de gecertificeerde circulaire polymeren van SABIC voldoen als alternatief voor traditioneel geproduceerde materialen.


 

De strategische klanten van SABIC bestrijken een breed spectrum aan verpakkingen, variërend van Unilever’s verpakkingen t.b.v. food, personal care en home care, kunstofkurken van Vinventions voor consistent behoud van wijn, en de verpakkingen van Walki Group die zijn gericht op de bescherming van consumentenproducten.

De overeenkomst tussen deze bedrijven is de noodzaak om verpakkingsoplossingen van de hoogste kwaliteit te kunnen leveren, waarbij de veiligheid van de consument voorop staat en wordt voldaan aan de milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen die door de huidige maatschappij worden gevraagd.

"Duurzaamheid en hergebruik maken sinds de oprichting deel uit van SABIC’s missie", zegt Yousef Al-Benyan, Vice Chairman en CEO van SABIC. "Meer dan ooit is duurzaamheid een kernwaarde die onze wetenschappelijke en technologische expertise alsmede onze pioniersgeest stimuleert. Samen met onze vooraanstaande klanten zijn we er trots op onze gecertificeerde circulaire polymeren aan te kunnen kondigen, wat een bewijs is van onze leidende positie bij het bevorderen van de circulaire economie. "