SABIC en Plastic Energy starten met de bouw van een baanbrekende innovatieve recycling unit om de productie van gecertificeerde circulaire polymeren te verhogen

21 januari 2021|Nieuws

• SABIC en Plastic Energy starten met de bouw van 's werelds eerste commerciële unit die op grote schaal gecertificeerde circulaire polymeren vanuit gebruikt plastic gaat produceren.
• De engineering- en constructiefase brengt dit baanbrekende project een stap dichter bij de start van de activiteiten in Geleen.
• Dit project vergroot de beschikbaarheid van duurzame producten, hiermee onderstrepen Plastic Energy en SABIC hun aanhoudende inzet voor een circulaire economie van plastics.

SABIC en Plastic Energy starten met de bouw van de eerste commerciële unit, die gecertificeerde circulaire polymeren produceert. Deze polymeren maken deel uit van het TRUCIRCLE™ portefolio, dat uit de upcycling van gemengde en gebruikte plastics bestaat. Dit is een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een circulaire economie voor plastics.

SABIC – een wereldleider op het gebied van gediversifieerde chemicaliën – start samen met partner Plastic Energy – een koploper op het gebied van chemische recycling van plastics – de engineering- en constructiefase voor de unit, die in Geleen (Nederland) wordt gevestigd.  Naar verwachting wordt deze unit in de tweede helft van 2022 in bedrijf genomen. Het project wordt gerealiseerd vanuit de
50-50 joint venture, dat de naam  SPEAR (SABIC Plastic Energy Advanced Recycling BV) draagt. Het project wordt uitgevoerd met een Topsector Energie Subsidie van het Ministerie van Economische Zaken in Nederland.

Sinds 2019 werkt SABIC - als onderdeel van de market foundation van dit project – samen met Plastic Energy en toonaangevende klanten en verwerkers aan de productie en commercialisering van gecertificeerde circulaire polymeren. De nieuwe unit stelt SABIC in staat om de productie van gecertificeerde circulaire polymeren aanzienlijk te verhogen. Zo krijgen klanten meer toegang tot duurzame materialen die gerecycled, hergebruikt en geproduceerd zijn op een manier die bijdraagt aan de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet en tegelijkertijd als een drop-in oplossing fungeert.

“Deze ontwikkeling in dit baanbrekende project brengt ons een stap dichter bij de verandering die nodig is om wereldwijd een circulaire industrie te worden,” zegt Fahad Al Swailem, Vice President, PE & Sales bij SABIC. “We hebben belangrijke externe, wereldwijde uitdagingen overwonnen om deze belangrijke mijlpaal te bereiken en blijven ons volledig inzetten om de cyclus te sluiten voor  gebruikt plastic. We blijven op een hoog niveau samenwerken met onze partners in de gehele waardeketen om dit te bereiken.”

“Het was een avontuurlijke reis om onze visie op de bouw van innovatieve recyclingfabrieken tot leven te brengen en we zijn trots om de bouw van deze nieuwe faciliteit samen met SABIC aan te kondigen”, geeft Carlos Monreal, oprichter en CEO van Plastic Energy aan. “Samen met SABIC hebben we gewerkt aan ons gezamenlijk doel om plastic duurzamer te maken en te komen tot een meer circulaire economie voor plastic.

De gecertificeerde circulaire polymeren van SABIC worden geproduceerd met behulp van de innovatieve recyclingtechnologie van Plastic Energy om laagwaardige, gemengde en gebruikte plastics, die anders bestemd zijn voor verbranding of storting, om te zetten in TACOIL. De TACOIL die in de nieuwe commerciële unit wordt geproduceerd en behandeld, zal door SABIC in hun productieproces worden gebruikt als alternatief voor traditionele fossiele materialen om nieuwe circulaire polymeren te produceren die qua eigenschappen identiek zijn aan de bestaande polymeren.  

De circulaire polymeren maken deel uit van SABIC's TRUCIRCLETM portfolio en diensten voor circulaire innovaties. Het TRUCIRCLETM portfolio, dat in 2019 werd gelanceerd, is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling naar het sluiten van de kringloop en het creëren van een circulaire economie voor plastic en is bedoeld om fabrikanten toegang te geven tot duurzamere materialen. Het TRUCIRCLETM portfolio omvat ontwerpen voor recycleerbaarheid, mechanisch gerecycleerde producten, gecertificeerde circulaire producten uit de chemische recycling van gebruikte plastics en gecertificeerde producten uit hernieuwbare grondstoffen op basis van biogebaseerde grondstoffen.