Mitsui Chemicals Group selecteert Chemelot voor productie kunststof materiaal (PP compound) voor Europese automobiel sector

30 mei 2018|Nieuws

Mitsui Chemicals versterkt hiermee haar wereldtoppositie en komt tegemoet aan de groeiende vraag naar lichtgewicht polypropyleen auto-onderdelen in Europa.

Door de wereldwijde trend om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, is er vanuit de automotive markt sprake van een sterk toenemende vraag naar lichtgewicht oplossingen op basis van polypropyleen kunststof materialen. Op die manier wordt het gewicht van auto’s verlaagd en heeft dit een positief effect op het brandstofverbruik en dus ook op de vermindering van CO2 uitstoot. Dit draagt bij tot verdere verduurzaming van het autogebruik

Door het oprichten van een vestiging in Nederland die zich, met name, richt op productie, verkoop, technologische servicestructuur en R & D-functionaliteiten, is het bedrijf in staat haar Europese markt verder uit te breiden en klanten direct en op maat te bedienen. Daarnaast versterkt Mitsui Chemicals het wereldwijde netwerk van de Groep.

Na een zorgvuldige selectieprocedure heeft Mitsui Chemicals het voornemen zich op Chemelot te vestigen. Achtergrond hiervan is onder meer gelegen in het feit dat het automotive cluster op Chemelot goed is vertegenwoordigd met spelers als SABIC, Arlanxeo, DSM, Sekisui, Brightlands Materials Center, Polyscope. En met VDL Nedcar en een aantal toeleveranciers aanwezig in de directe omgeving. Daarnaast biedt de aanwezigheid van de koepelvergunning, centrale utilities en maintenance een groot voordeel. Ook de aanwezigheid van de Brightlands Chemelot Campus biedt mogelijkheden voor de Europese R&D functie van de organisatie.

"We zijn ervan overtuigd dat onze locatie op Chemelot buitengewoon gunstig zal zijn voor het leveren van wereldwijde service en materialen van de beste kwaliteit voor onze belangrijke wereldwijde en lokale klanten. We willen vooral de Provincie Limburg en Chemelot bedanken voor de uitstekende ondersteuning tijdens ons onderzoek."; aldus Mr. Niki, Directeur Global Planning Mitsui Chemicals Inc.

In eerste instantie wordt de productielocatie gerealiseerd op het Industrial Park, waarvoor de vergunningsaanvraag reeds is ingediend bij de betrokken overheden en instanties.

De planning is dat medio 2020 de productie van start gaat, wat een directe werkgelegenheid oplevert van ongeveer 100 arbeidsplaatsen. Het betreft hier geen zware chemische industrie. De productie bestaat uit het compounderen van polypropeen (mengen van kunststoffen met vulstoffen bij hogere temperatuur). 

Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur, Joost van den Akker (VVD), is er trots op dat opnieuw een grote Japanse onderneming heeft gekozen om zich in Limburg te vestigen. Dat is bovendien goed voor onze werkgelegenheid. “Mitsui Chemicals is een groot internationaal opererend chemisch bedrijf. De afgelopen jaren hebben meerdere Japanse bedrijven gekozen voor vestigingen in Limburg. We zien dat hier een Japanse gemeenschap ontstaat die ook aantrekkingskracht heeft op nieuwe investeerders uit dat land. Dat Mitsui Chemicals met een fabriek én een Research & Development afdeling kiest voor Chemelot is voor ons een bevestiging dat deze internationaal steeds beter op de kaart staat als toonaangevende chemische site. Dit komt mede dankzij de onderscheidende combinatie van het Chemelot Industrial Park en de Brightlands Chemelot Campus.”

Robert Claasen, Directeur Chemelot is verheugd met de voorgenomen komst van Mitsui Chemicals naar Chemelot: “Ik ben ervan overtuigd dat we veel voor elkaar kunnen betekenen. Onze manier van samenwerken op het Industrial Park en met de Brightlands Chemelot Campus  heeft zijn waarde bewezen. Mitsui Chemicals heeft, evenals Chemelot, duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel staan en maakt de expliciete keuze om vanuit Chemelot hun Europese positie binnen de automotive sector verder te versterken. Het feit dat ze dit vanuit onze locatie en samen met ons gaan doen, is iets dat ik als een compliment beschouw voor de manier waarop we op Chemelot met elkaar en met alle betrokken instanties samenwerken."

De Mitsui Chemicals Group heeft inmiddels productielocaties in acht van de belangrijkste wereldmarkten (Japan, Verenigde Staten, Mexico, Europa, Thailand, China, India, Brazilië) en vijf R & D-locaties (Japan, VS, Europa, Thailand, China), voor hoog -kwaliteit PP compound dat gebruikt wordt in automobiel toepassingen  , en verbetering van productie, verkoop, technologie-servicestructuur. Daarnaast bevindt zich op deze locaties een R & D-functie om een ​​oplossing te bieden voor de grote vraag van autofabrikanten om het gewicht van de auto’s verder te verlagen.