Miguel Anento finalist Plantmanager of the Year

30 mei 2024|Nieuws

Miguel Anento, de sitemanager van de rubberfabrieken van Arlanxeo op Chemelot, is een van de vier finalisten voor de landelijke verkiezing Plantmanager of the Year. Binnen Chemelot is hij al onbetwist de winnaar. Anento staat bekend om zijn sterke familiegevoel en de missie waarin hij zijn collega's meeneemt. Hij hoopt dat de EPT-rubberfabrieken het predikaat koninklijk krijgen, dankzij honderd jaar productie en onberispelijk gedrag. Aan hem zal het niet liggen.

Anento ziet eigenaarschap en verantwoordelijkheid als essentiële waarden, ongeacht de functie die iemand heeft. Hij noemt het belangrijk de productie in Nederland te steunen, om wereldwijd onze milieuimpact kunnen verminderen. Anento zet zich dan ook in voor de productie van groen rubber, waarbij afval geen afval meer is. Voor hem zijn bewustwording en veiligheid cruciaal. "We kunnen allemaal meer doen om minder te consumeren," zegt hij.

Ook jongeren neemt hij mee in zijn visie, als teamcoach handbal. Zo verbindt hij mensen binnen en buiten de fabriek.

Familiegevoel essentieel
"Het creëren van een familiegevoel en zorg voor elkaar is essentieel," voegt hij toe. Contractors behandelt hij met dezelfde normen en waarden als vaste medewerkers. "Je kunt met je broer of zus ruzie hebben, maar je zorgt wel voor elkaar," zegt hij. Dit gaat verder dan werkprestaties; het gaat om erkenning en waardering, zoals het sturen van chocolaatjes om met het thuisfront te delen.

Al 26 jaar werkt Miguel Anento bij de productie van elastomeren op Chemelot. "Je hebt veel van deze rubbers thuis, bijvoorbeeld in de afdichting van je wasmachine en auto," legt hij uit. Het koninklijk kroontje heeft hij al toegevoegd in zijn productieplan. En nu maar hopen dat de titel Plantmanager of the Year de kroon op zijn werk wordt, als erkenning voor zijn verbindende en inspirerende leiderschap.

En stem op onze kandidaat. De verkiezing tot Plantmanager of the Year is op 13 juni in Geleen, tijdens het evenement Chemelinqs24, Samen in transitie. Meer info lees je hier.

Chemelot is koploper qua verduurzaming in Nederland. De bedrijven zijn samen hard op weg op de eerste klimaatneutrale site van Europa te worden, uiterlijk in 2050. Fossiele grondstoffen worden vanaf nu vervangen door hergebruikt (plastic) afval.

Maak kennis met Miguel in de video hieronder: