LyondellBasell lanceert gerecyclede en renewable-based polymeren

19 oktober 2021|Nieuws

In Chemie Magazine #4 van VNCI verscheen een artikel over LyondellBasell die in het voorjaar mechanisch gerecyclede polymeren en polymeren uit hernieuwbare grondstoffen lanceerde. Het chemiebedrijf reduceert hiermee de CO2-uitstoot en draagt bij aan de vermindering van plastic afval. De productie van CirculenRecover polymeren is in handen van QCP op Chemelot, een joint venture van LyondellBasell en afvalverwerker SUEZ.

Er bestaat geen silver bullet om grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en de vermindering van plastic afval, op te lossen, zegt Richard Roudeix, senior vice president Olefins & Polyolefins Europe, Asia, International bij LyondellBasell. “Daarom kiezen wij voor een holistische aanpak op wereldwijde schaal in nauwe samenwerking met upstream en downstream spelers in de waardeketen. Doel is om tegen 2030 jaarlijks twee miljoen ton mechanisch en chemisch gerecyclede polymeren, evenals polymeren uit hernieuwbare grondstoffen op de mondiale markt te brengen. Het is één van de meest ambitieuze doelstellingen in de sector.”

De Circulen-productfamilie bevat drie nieuwe soorten polymeren: CirculenRecover, CirculenRevive en CirculenRenew. Huishoudelijk plastic afval is de grondstof voor de CirculenRecover polymeren. De productie is in handen van Quality Circular Polymers (QCP), een joint venture van LyondellBasell en afvalverwerker SUEZ.

QCP gebruikt op het Chemelot in Geleen en in het Belgische Blandain een mechanisch recyclingproces om CirculenRecover te produceren. Tijdens het proces wordt het plastic afval eerst gewassen en vervolgens mechanisch vermalen en gesmolten door een extruder. De joint-venture kan nu 55.000 ton huishoudelijk plastic afval per jaar verwerken tot polypropyleen (PP) en polyethyleen met een lage dichtheid (HDPE). Volgens levenscyclusanalyses is dat is goed voor een CO2-reductie van 70 procent in vergelijking met de productie van PP en HDPE uit fossiele grondstoffen. LyondellBasell wil tegen 2030 de werelwijde uitstoot van CO2 met 15 procent per ton geproduceerd product verminderd te hebben ten opzichte van het niveau van 2015. 

Lees het hele artikel via VNCI.

Meer te weten komen over QCP?

Bekijk de Virtual Chemelot-tour en bezoek QCP via route 2 'Industrial Park Zuid'.