Ioniqa bouwt plastic-recyclefabriek op Chemelot

13 september 2018|Nieuws

Ioniqa gaat een nieuwe plastic recyblefabriek bouwen op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Deze keuze is gemaakt vanwege de centrale ligging van Chemelot.

In de fabriek gaat het technologiebedrijf afval van PET-flessen volledig recyclen naar hoogwaardige, pure PET-grondstof waarmee nieuwe voedselverpakkingen worden gemaakt.

Vanaf de zomer van 2019 wordt PET-plastic afval omgezet in hoogwaardige, zuivere PET-grondstof, waarvan nieuwe voedselverpakkingen worden gemaakt. Afgelopen april werd aangekondigd dat Ioniqa een samenwrking is aangegaan met Unilever en PET-verpakkingsmarktleider Indorama. Volgens Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa, is de samenwerking met beide multinationals erg belangrijk: "Sinds 2011 hebben we in onze R & D-laboratoria in Eindhoven deze circulaire technologie ontwikkeld om alle soorten gekleurd PET-plastic afval te en textiel beter te kunnen verwerken. In de afgelopen twee jaar hebben we veel testen uitgevoerd in onze demonstratiefabriek in Rotterdam om ons proces voor de productie van grondstoffen voor voedselverpakkingen te bewijzen.

Dit was een belangrijke stap en bevestigt de circulaire oplossing van Ioniqa voor alle belanghebbenden in de markt. " Met zijn circulaire proces is er geen olie meer nodig om nieuwe PET-materialen te produceren. "PET-afval is onze grondstof. Met het proces van Ioniqa zijn PET-producten, gemaakt van PET-afval, identiek aan die gemaakt van olie, met dezelfde kwaliteit, voedselveiligheid en concurrerende prijzen. Ioniqa's up-cycling-proces maakt de wereld schoner en een betere plek. " Kijkend naar de vele afbeeldingen van de plastic soep in de oceanen en stortplaatsen met miljoenen plastic flessen en dozen: "We hebben er allemaal een grote puinhoop van gemaakt. Ik ben blij dat we door ons circulaire proces een bijdrage kunnen leveren om dit op te lossen en, hoe gek het ook klinkt, het gebruik van plastic duurzaam maken. Andere spelers in de waardeketen bestempelden ons proces al als een echte game-wisselaar.

De Ioniqa-fabriek zal medio 2019 gereed zijn en het eindproduct zal in hetzelfde jaar op de markt worden gebracht. Output van de plant is 10.000 ton PET-grondstoffen. "Zowel de aanvoer van de PET-grondstof als de afname van de materialen is al gegarandeerd voor deze 10.000 ton fabriek", aldus Hooghoudt. De Brightlands Chemelot Campus is de perfecte locatie voor de Ioniqa-fabriek en doordat ze dicht bij Duitsland, België en Frankrijk ligt, kunnen er voldoende plastic afvalstromen voor het proces van Ioniqa worden gemaakt. Limburg is een geweldige locatie om een ​​belangrijk kunststofknooppunt in Europa te worden."

Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus zegt: "Recycling is een cruciaal element in de ambitie van Brightlands Chemelot Campus om innovaties in duurzaamheid in de chemische en materialenwereld te stimuleren en te versnellen.

Samen met Chemelot Industrial Park bouwen we voort op een recyclage-ecosysteem. Verschillende partijen op zowel Chemelot Industrial Park als Brightlands Chemelot Campus zijn al actief in dit gebied. We zijn dan ook bijzonder trots dat Ioniqa Brightlands Chemelot Campus heeft gekozen als locatie voor de proefinstallatie voor PET-polyesterrecycling. Ioniqa past perfect in onze strategie. We verwelkomen Ioniqa op Brightlands Chemelot Campus en ik wil alle partners van de campus bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt."