Het werkgeluk van Roger Bastiaanse

04 november 2020|Nieuws

Roger Bastiaanse (46) is Plant Safety Health Environment (SHE) Officer bij Sitech en werkt inmiddels 7,5 jaar voor Fibrant. Hij heeft veiligheid dan ook hoog in het vaandel staan. “Veiligheid is een onlosmakelijk onderdeel van de bedrijfscultuur.”

Veiligheid voorop

Als Plant SHE Officer draagt Roger de zorg over de ARBO-, proces- en contractorveiligheid bij Fibrant. “Samen met mijn SHE-collega’s ben ik onder andere verantwoordelijk voor het toezien op alle gestelde regels en voorschriften, het voltooien van SHE-inspecties en het uitwerken en implementeren van verbetervoorstellen om de werkzaamheden in de fabrieken nog veiliger te maken”, vertelt hij. ‘Veiligheid voorop’ is op Chemelot al jarenlang het credo. Roger: “Dit betekent dat veiligheid bij alle bedrijven en fabrieken de eerste prioriteit is, maar dat het ook altijd nóg beter kan.”

Cultuurverandering

Bij veiligheid gaat het echter niet alleen om de regels, processen, structuren, ongevallen of het verzuim. Om de veiligheid nog verder te verbeteren is de grootste uitdaging het gedrag van de medewerkers. “Een goede veiligheidscultuur leidt tot minder incidenten”, legt Roger uit. “Een cultuurverandering vraagt veel tijd, en in het bijzonder veel geduld. Het is geen proces dat vandaag kan worden opgestart en dat volgende week is gewijzigd. Het gaat om het overbrengen van het gedachtegoed dat veiligheid tot in de haarvaatjes van de organisatie doordringt.” Roger haalt hier veel energie uit. “Ik zie dat we bij Fibrant inmiddels de goede kant opgaan. We zijn de veiligheidsladder omhoog aan het klimmen. Weliswaar met kleine stapjes, maar we gaan vooruit!”

Coronacrisis

Ook de huidige coronacrisis brengt diverse uitdagingen met zich mee op het gebied van veiligheid. Naast het overkoepelende Corona Response Team Chemelot (CRTC) heeft Fibrant een eigen crisisteam, waar Roger deel van uitmaakt. Roger: “In ons team hanteren we het Fibrant-beleid dat erop is gericht om zo gezond en veilig mogelijk onze medewerkers te kunnen laten werken en tevens de veiligheid en continuïteit te garanderen om de fabrieken draaiende te houden. De maatregelen die we nemen zijn gericht op dit beleid en goed afgestemd met ons Management Team en het dagelijks bestuur van de ondernemingsraad. Daarnaast sluiten we als Fibrant nauw aan bij de werkwijze van het CRTC en volgen we de adviezen van de overheid op. Zo werkt het hele hoofdkantoor en Research & Technology vanuit thuis, zijn de meetkamers als zogenaamde ‘vital areas’ aangeduid en werden aanvullende maatregelen getroffen voor het productiepersoneel.”

Vanwege corona en het Fibrant-beleid moest zelfs de geplande onderhoudsstop in het voorjaar worden uitgesteld. Wel werden diverse kritische projecten uitgevoerd.  “Dat vroeg enorm veel veerkracht van de medewerkers. Het was dan ook heel belangrijk om op elkaar te blijven letten, ondanks dat men elkaar niet meer dagelijks kon zien. Zeker nu de crisis langer blijkt te duren, kan dit de psychosociale arbeidsbelasting vergroten. Dat heeft uiteindelijk weer invloed op het veiligheidsniveau. We leven met z’n allen momenteel in een bizarre tijd. Juist nu is het als Plant SHE Officer van belang om medewerkers betrokken en vooral alert te houden!”

Leren van incidenten

Roger streeft naar het voorkomen van incidenten. Dat doet hij niet alleen. “Veiligheid is topprioriteit op het terrein. Voor medewerkers, contractors, maar zeker ook voor bezoekers. Hier wordt op Chemelot veel aandacht aan besteed, zodat iedereen zich veilig blijft inzetten”, licht hij toe. “Soms vindt er onverhoopt toch een incident plaats. Dat is natuurlijk niet fijn. De praktijk blijkt echter altijd de beste leermeester te zijn. Door na het incident uitgebreid onderzoek te verrichten, kunnen we lering trekken, om te voorkomen dat eenzelfde incident opnieuw plaatsvindt.”

Nóg beter

Veiligheid is dus nooit af en kan altijd nóg beter. Daarentegen is Roger over zijn werk meer dan tevreden. Roger: “Natuurlijk kan ik mezelf nóg beter maken in mijn werk. Dat doe ik ook door mezelf continu te blijven ontwikkelen. Ik blijf graag op de hoogte van de laatste technieken en processen, ik lees veel literatuur over veiligheid en gedrag en ik houd alle wijzigingen in regel- en wetgevingen bij.”

Voor Roger is het vooral belangrijk dat hij plezier heeft in het werk dat hij doet. “Ik vind Fibrant een geweldig bedrijf om voor te werken. Met voldoende uitdagingen en fijne collega’s!”, glimlacht hij. “Maar als je ouder wordt, besef je steeds meer dat het niet iedereen is gegeven om de pensioengerechtigde leeftijd te behalen. Dus ik haal iedere dag eruit wat erin zit. Het glas is niet half vol, het is misschien zelfs voller. Je kunt in het leven steeds blijven kijken naar wat er niet goed gaat. Maar je kunt het ook omdraaien. Wat gaat er wél goed? En daar word je zelf ook nóg beter door! Dus geniet van het leven en doe dat zeker ook op je werk!”