Het werkgeluk van Dannie van Osch

19 februari 2020|Nieuws

Dannie (29) is vier dagen per week nauw betrokken bij diverse onderzoeksprojecten van Chemelot InSciTe en één dag in de week is hij werkzaam bij start-up Vertoro. De hele week houdt hij zich bezig met het onderzoeken, ontwikkelen en het vercommercialiseren van biobased alternatieven voor fossiele olie. “Ik draag graag mijn steentje bij om de wereld een stuk groener te maken!”

Lignineolie

Lignine speelt een belangrijke rol in het werk van Dannie. Het is een stof die uit de celwand van planten en bomen komt en fungeert als het cement tussen de vezels. Lignine wordt gezien als een lastig restproduct, waarvoor hoogwaardige toepassingen zich beperken tot harsen en lijmen. “Vanuit Vertoro willen we via een ingenieus proces lignine omzetten in ruwe lignineolie. De olie is eenvoudig te transporteren en kan vervolgens worden verwerkt tot een breed scala aan chemicaliën, materialen en brandstoffen”, vertelt Dannie als Chief Business Officer van Vertoro.

Vertoro is een spin-off van het kennisinstituut Chemelot InSciTe, een samenwerking tussen vijf partijen met ambities in de markt voor biobased en biomedische materialen: DSM, de Universiteit Maastricht, het Maastricht UMC+, de TU Eindhoven en de Provincie Limburg. Zij investeerden ook in een faciliteit waar fysiek wordt gewerkt aan de opschaling van innovaties die de labschaal zijn ontgroeid. Dannie: “Binnenkort starten we met de eerste productie van de ruwe lignineolie in een nieuwe pilotfabriek op de Brightlands Chemelot Campus.”

Ook binnen andere onderzoeksprojecten van Chemelot InSciTe komt lignine voor. “Onlangs zijn we een project gestart waarbij we onderzoeken of ruwe lignineolie omgezet kan worden in een thermoplastisch materiaal, met behoud van de hoogwaardige eigenschappen van lignine. En of het geschikt is voor het mengen met bijvoorbeeld polyesters en polyamide.”


Van het lab naar de praktijk, maar dan groen

Dannie geniet vooral van zijn rol als schakel tussen de klant en Research & Development. "Het leukste is het daadwerkelijk in gesprek gaan met de bedrijven. Dat ik de biobased alternatieven, die wij hebben onderzocht en ontwikkeld, met hen kan bespreken. Om vervolgens samen te kijken hoe we het duurzaam kunnen toepassen", vertelt Dannie enthousiast.
 

Goede balans

Passie en plezier zijn volgens Dannie essentieel voor een succesvolle loopbaan. Dannie: “Om dit te behouden moet mijn baan uit een aantal componenten bestaan. Ik vind het belangrijk dat ik mij kan blijven ontwikkelen, dat het werk afwisselend is en dat ik mij verbonden voel met mijn collega’s. Door het trainingsprogramma van Chemelot InSciTe en betrokken te zijn met andere onderzoekers binnen Chemelot InSciTe word ik uitgedaagd en tegelijkertijd kom ik in contact met mensen die op de andere onderzoeksprojecten werken.”

Ook vindt hij een goede balans tussen werk en privé van belang. “Ik beschouw mezelf als een harde werker. Soms maak ik lange dagen. Dan gun ik mezelf wel ontspanning. Ik laad mij vaak weer op door gezellig te borrelen met collega’s of even te relaxen met mijn vrienden en familie.”

Dannie merkt dat als je een goede balans tussen werk en privé hebt, je jezelf gezonder voelt, beter presteert en meer voldoening uit je werk haalt. “De uitspraak luidt niet voor niets; je moet werken om te kunnen leven, niet leven om te werken!”, lacht hij.