Fins Coolbrook bouwt testreactor voor elektrisch kraken op Chemelot

15 december 2019|Nieuws

Artikel afgelopen vrijdag in De Limburger.... Het Finse bedrijf Coolbrook bouwt in het najaar een testreactor op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen voor het elektrisch kraken van nafta. De Finnen investeren 12 miljoen euro in de installatie.

Naftakrakers zetten ruwe olie en gas om in een basismateriaal voor de productie van kunststoffen. Dat is een energieverslindend proces met temperaturen van minimaal 800 graden Celcius. Daarbij worden enorme hoeveelheden fossiele energie gebruikt, die gepaard gaan met een grote CO2-uitstoot.

Het Finse Coolbrook denkt met een zogeheten RDR-eReactor een elektrische oplossing te hebben gevonden om de ‘ovens’ te verwarmen. De nafta wordt in de reactor geïnjecteerd en middels een rotor met een zeer hoge snelheid, extreem snel verwarmd. Coolbrook ziet in de installatie de opstap naar elektrisch aangedreven krakers. In het najaar wordt begonnen met de bouw van een testreactor die 500 kilo grondstoffen per uur kan verwerken. Tests met een kleinere reactor (90 kilo) bleken inmiddels succesvol.

Lees het volledige artikel via deze link