DSM, SABIC, Cepsa, Fibrant en Viscofan ontwikkelen nieuw vleesverpakkingsmateriaal gemaakt van gemengde post-consumer plastics

01 december 2020|Nieuws

Gedreven door een gedeelde visie op duurzaamheid en een sterke samenwerking, hebben DSM, SABIC, Cepsa, Fibrant en Viscofan samen een omhulsel met meerdere lagen gecreëerd voor vleesproducten, gemaakt via geavanceerde recycling van plastic.

De overgang naar meerlagige folies op basis van gerecycled materiaal stelt de verpakkingsindustrie in staat om een ​​duurzamere oplossing te kiezen zonder in te leveren op functionele prestaties. De ontwikkeling van dit verpakkingsmateriaal onderstreept een sterk engagement om een ​​circulaire economie mogelijk te maken door samen te werken met partners in de hele waardeketen, en komt tegemoet aan de toenemende vraag van consumenten, maatschappelijke organisaties en regelgevende instanties naar duurzamere oplossingen voor meerlaagse behuizingen.

 Geproduceerd door Viscofan, bestaat de nieuw ontwikkelde duurzame behuizing uit meerdere lagen van verschillende polymeren. DSM Engineering Materials levert het hoogwaardige gecertificeerde circulaire polyamide (PA) Akulon® CRC-MB, en SABIC levert het hoogwaardige gecertificeerde circulaire polyethyleen (PE) uit zijn TRUCIRCLE ™ -portfolio van circulaire oplossingen. Beide producten zijn gebaseerd op gebruikte en post-consumer plastics die anders als stortplaats zouden worden weggegooid of verloren zouden gaan bij verbranding. Door middel van geavanceerde recycling wordt het gebruikte plastic omgezet in nieuwe grondstof, die vervolgens in de productieketen terechtkomt om nieuwe, hoogwaardige materialen te leveren.

Jason Zhang, VP Business Lines Performance Polymers bij DSM Engineering Materials: “Met de introductie van Akulon® CRC-MB zet DSM een volgende stap in zijn duurzaamheidsreis. De gezamenlijke ontwikkeling van een film op basis van gerecycled materiaal voor verpakkingstoepassingen onderstreept DSM's toewijding om nauw samen te werken met partners, klanten en leveranciers om een ​​duurzamere waardeketen en economie te realiseren. "

Mark Vester, Global Circular Economy Leader bij SABIC: “We zijn vastbesloten om innovatieve oplossingen te vinden die helpen om waarde te halen uit gebruikt plastic dat anders weggegooid zou zijn. Dit omvat samenwerking met spelers in de hele waardeketen om toegang te bieden tot duurzamere materialen, gemaakt met behulp van ons TRUCIRCLE ™ -portfolio van circulaire oplossingen, en om te werken aan een circulaire economie voor kunststoffen. We zijn verheugd om samen te werken met partners zoals Cepsa, Fibrant, DSM en Viscofan om deze visie te helpen realiseren. "

Het hoogwaardige gecertificeerde circulaire polyamide Akulon® CRC-MB wordt geproduceerd door middel van een sterke samenwerking binnen de waardeketen waarbij een reeks partners betrokken zijn die een massabalanceringsaanpak toepassen. Ten eerste produceert SABIC gecertificeerde circulaire benzeen, gebaseerd op materialen die worden geproduceerd via grondstofrecycling van gemengde gebruikte kunststoffen, die door Cepsa wordt gebruikt om gecertificeerd circulair fenol te maken.

Fibrant gebruikt het fenol vervolgens om gecertificeerde circulaire caprolactam EcoLactam® te produceren, die aan DSM wordt geleverd om zijn gecertificeerde circulaire polyamide te produceren. Ten slotte combineert Viscofan het gecertificeerde circulaire polyethyleen en polyamide om de multi-barrièrefolie te produceren die wordt gebruikt om omhulsels te maken voor een verscheidenheid aan vleesproducten.

Paul Habets, Director Marketing & Sales bij Fibrant: “We zijn trots dat onze EcoLactam® Circular wordt gebruikt in het nieuw ontwikkelde product van Viscofan. Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons en onze ketenpartners die de ontwikkeling van duurzame en circulaire producten ondersteunen. EcoLactam® staat voor hoogwaardige caprolactam met een lagere ecologische voetafdruk. Samen zetten we belangrijke stappen in de richting van een koolstofneutrale samenleving. "

Alle geavanceerde gerecyclede materialen in de waardeketen zullen de wereldwijd erkende ISCC Plus-certificering hebben en hoeven niet opnieuw te worden gekwalificeerd.

Meer informatie is hier te lezen