DSM kondigt samenwerking aan met SABIC en UPM Biofuels om biobased Dyneema® te produceren

13 maart 2020|Nieuws

DSM, SABIC, en UPM Biofuels (toonaangevend producent van duurzame grondstoffen), hebben 12 maart jl. een samenwerking aangekondigd die zal helpen het de duurzaamheidsvoetafdruk van Dyneema®, 's werelds sterkste vezel te verbeteren.

Door deze samenwerking zal Dyneema® overstappen op biobased grondstof, gebruikmakend van SABIC's TRUCIRCLE ™ -oplossingen voor gecertificeerde hernieuwbare producten.

Als zodanig komt DSM zijn engagement na om de duurzaamheidsvoetafdruk van Dyneema® te verbeteren, in de richting van een circulaire, biogebaseerde economie.

In december 2019 kondigde DSM ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen aan voor zijn Dyneema® high performance vezels. Deze nieuwe samenwerking betekent een belangrijke stap in het realiseren van het doel om tegen 2030 ten minste 60% van zijn grondstof uit biobased grondstof te halen.

De overgang naar biobased grondstof behoudt de unieke eigenschappen van Dyneema®, waardoor klanten een duurzamere oplossing zonder de procesefficiëntie of de prestaties van het eindproduct in gevaar te brengen.

Het Dyneema® biobased materiaal zal de wereldwijd erkende ISCC Plus-certificering dragen en vereist geen herkwalificatie van downstream-producten. Biobased Dyneema® is verkrijgbaar vanaf april 2020.

UPM Biofuels produceert uit het residu van het pulpproces biogebaseerde grondstof UPM BioVerno. Dit wordt vervolgens verwerkt door SABIC om hernieuwbaar ethyleen te maken onder hun TRUCIRCLE ™ -oplossingen. TRUCIRCLE ™ bevat gecertificeerde hernieuwbare producten, met name harsen en chemicaliën uit biogebaseerde grondstoffen die niet concurreren met de voedselketen en helpen de CO2-uitstoot te verminderen.

Door een massabalansbenadering toe te passen, kan DSM vervolgens biobased Dyneema®-vezels maken die consistente duurzaamheid en prestaties leveren met een verminderde impact op het milieu. Het nieuwe partnerschap onderstreept het streven van DSM om nauw samen te werken met partners en leveranciers om een ​​duurzamere waardeketen te realiseren.

Lees het hele artikel via deze link van duurzaamondernemen.nl