Circulair Water

15 augustus 2022|Nieuws

Industriecluster Chemelot wordt nog niet getroffen door het watertekort in Nederland. Hoewel de aanvoer van de Maas kritische waarden bereikt, verwachten we niet dat we worden gevraagd om fabrieken (deels) te laten stoppen. Tot nu toe is de droogte minder groot dan die van bijvoorbeeld 2018 en 1976, en ook in die jaren was het niet nodig het noodplan in werking te laten treden.

Voor de 60 fabrieken halen we water uit het Julianakanaal, dat vooral gebruikt wordt als koelwater en demiwater om stoom van te maken. Een klein deel verdampt via de koeltorens, de rest gaat via onze waterzuivering terug richting Maas.

Om de afhankelijkheid van Chemelot van het water uit de Maas te verminderen hebben we samen met Waterleiding Maatschappij Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg het programma ‘Circulair water’ gelanceerd. Hiermee willen we de lozing en de intrek van water op termijn zo veel mogelijk verminderen, bijvoorbeeld door hergebruik van afvalwater en het gebruik van andere manieren van koeling.

Dat past goed bij Chemelots ambitie om de meest duurzame, veilige en concurrerende chemiesite van Europa te worden.

Hier lees je meer: https://www.chemelot.nl/nieuws/waterverhaal